Tradiții și superstiții. Sfaturi băbești. Cum scapi de negi și de pecingine

28 Iun 2021 | scris de Paul Rogojinaru
Tradiții și superstiții. Sfaturi băbești. Cum scapi de negi și de pecingine

Negi. Să nu numeri negii pe care îi vezi la altul, căci te umplii și tu de negi. Aromânii se feresc a număra stelele, ca să nu le crească negi.

Oftică. Omul poate să scape de oftică, dacă bea apă după mâță. Sau dacă bea apă din ulcica, în care poate să se fi uitat pisica.

Păduchi. Ca să nu facă omul păduchi, trebuie să nu-și spele capul cu apă rece. Sau să nu mănânce terci de mămăligă.

Pecingine. Se umple de pecingine pe obraz femeia care ia ouăle din cuibar miercurea și vinerea. Mai face pecingine, cel ce se uită când ouă găina, când se găinățează sau când o calcă cocoșul. Sau cine mănâncă din ce au ciugulit găinile. Ori cine bagă o pană de gâscă în foc.

Să nu te măsori cu trestia, că mori. Să nu arzi în casă trei lumânări deodată, că e rău de moarte. Să nu urinezi în baltă sau în apă curgătoare, că-ți moare mama. Să nu mergi înapoi (de-a-ndărătelea), că-ți mor părinții.

Să nu umbli cu un picior desculț și cu unul încălțat, că moare cineva din casă. Să nu legeni albia copilului, când nu e el într-însa, că moare.

Jugul părăsit să nu se pună pe foc, căci cel ce va face acesta se va chinui greu la moarte: nu va putea muri până nu i se va pune un jug sub cap.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră