Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. Ce faci când se transformă vrăjitoarele în broaşte

06 Aug 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. Ce faci când se transformă vrăjitoarele în broaşte

Tradiții și superstiții. Adusătura. De-ți intră o broască în casă, e semn că cineva ți-a trimis-o cu farmece. Atunci, trebuie cu un băț s-o dai afară și să zici: „Du-te la cine te-a trimis, căci la noi nu ești primită. Cu ce te-a trimis, dă-i lui, și de capul lui să fie”.

Tradiții și superstiții. Adusătura. Dacă cineva e bolnav și-i vine pe înserate o broască la ușă sau în casă, crede că-i trimisă pentru farmece; de aceea o împlântă într-o țepușă și-o pune în pod la fum. Când vine broasca în casă, s-o alungi cu mătura și să pui foc pe ea, căci e trimisă la rău. Când vine broasca în casă, lumea crede că sunt descântate și trimise să aducă huet, boală și moarte.

Tradiții și superstiții. Adusătura. Aceleași credințe le găsim și la alte popoare. În Franța, se zice că broaștele sunt trimise de vrăjitoare. Când îți vine vreuna în casă, trebuie înțepată cu un băț ascuțit. În Germania și Elveția, un broscoi care-ți vine în odaie e semn de nenorocire. În Boemia, dacă în noaptea de 1 Mai se ivesc broaștele, trebuie arse cu un fier înroșit în foc, căci sunt vrăjitoare care au luat chipul lor.

Tradiții și superstiții. Aruncăturile. „Dacă cineva cade într-o boală grea, scrie părintele Marian, așa că nicidecum nu-i vine a lucra, ci tot una stă supărat, sau îi vine dor numai de ducă, sau alte cugete rele îl cuprind, se crede că atare vrăjitoare sau vreun dușman i-a aruncat niște farmece în cale și el de aceea s-a îmbolnăvit așa de rău, pentru că a călcat în aruncăturile acestea”.

Tradiții și superstiții. Aruncăturile. Dacă cineva a călcat într-o urmă rea, peste niște aruncături sau făcături vrăjite, și din cauza asta au început să-l doară picioarele așa de tare, că de abia se poate urni dintr-un loc în altul, sau chiar de fel nu se poate urni, cu nimic nu se poate așa de iute și de ușor vindeca...

Tradiții și superstiții. Aruncăturile. Omul trebuie să se ferească de a călca în aruncături și mai ales să se păzească de a ridica lucruri pe care le vede pe drum. Fus sau ac de găsit să nu le iei, căci poate a făcut cineva de ursită cu ele, și anume le-a aruncat! Ață sau curmei de găsești, să nu iei, că-ți poți lua boală, junghi sau huit, căci nu știi cu ce farmece le-o fi aruncat cineva.

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră