Tradiţii şi superstiţii. Care sunt sfaturile băbeşti pentru a scăpa de durerea de măsele

19 Oct 2019 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Care sunt sfaturile băbeşti pentru a scăpa de durerea de măsele

Magie imitativă. Broasca. Printre leacurile întrebuinţate contra durerilor de măsele figurează şi broasca, mai adesea fiartă în oţet.

Aşa se procedează în Franţa, în Bavaria, în Boemia, etc. De acelaşi leac se serveau vechii greci şi romanii. „Legătura cu broaşte pisate, puse la pântece, e bună de facere uşoară”, e unul din leacurile întrebuinţate la noi în ţară.

Magie imitativă. Broasca. În sudul Franţei se pune de asemenea femeii care e să nască o broască pe pântece, ca să-i uşureze durerile facerii. La romani, broaştele vii se puneau pe pântecele acelora care sufereau de colici, ca să absoarbă tot răul.

Tot în legătură cu credinţa că broaştele absorb toată răutatea din trup, se recomandă ca leac acelora care asudă prea mult la mâini, să ia în mână câte o broască, să le strângă în pumn până ce mor.

Magie imitativă. Broasca. Broasca e întrebuinţată şi în leacuri pentru bolile vitelor: „Broasca de zemnic, pisată şi amestecată cu lapte, usturoi şi păcură, e bună pentru vite bolnave”. „Broasca prinsă în martie se dă porcilor când sunt bolnavi de gură”.

Şi cehii lecuiesc unele boli ale vacilor prin aplicarea unei broaşte. În Franţa, o broască se leagă de o aţă şi se învârteşte în staul până moare, când vitele s-au îmbolnăvit din cauza deochiului sau i se dă să înghită o broască, atunci când vita e umflată.

 

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră