Tradiţii şi superstiţii. Calendarul străvechi. Mâine este Duminica Sântoaderului - Încurcatul cailor

07 Mar 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Calendarul străvechi. Mâine este Duminica Sântoaderului - Încurcatul cailor

Despre Caii lui Sântoader se spune că, în galopul lor, “rup lanţul lui Sântion, pentru a înlocui iarna cu vara”. De aici, probabil, a apărut obiceiul numit Încuratul sau Încurarea (alergarea) Cailor, care a generat mai târziu mult așteptatele întreceri de cai din București.

„Toți cei care au cai ies cu ei la Încurcat, căci altfel ei nu au sănătate. Dimineața până în ziuă băieții îi țesală, îi împodobesc cu rafie de la vie, le leagă coama cu rafie, ca să fie frumoși, le pun ciucuri roșii la frunte ca să nu se deoache.

 Ies cu ei din curte, îi plimbă pe toate ulițele și se opresc toți la capul satului, de unde pornesc spre izlaz, unde fac întrecere mare. (Marcela Bratilovean Popilian – Obiceiuri de primăvara din Oltenia).

„În această zi (Duminica Sântoaderului) se încură caii (…) ca să fie iuţi şi sănătoşi peste an ca și caii lui Sântoader, cu care aleargă după Soare”. (Th. D. Speranția – Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgânești.).

Despre încercarea Soarelui de a fugi de pe cer, babele cosmice și multe alte legende uitate ale românilor vom povesti data viitoare. Autor Iulia Gorneanu https://www.facebook.com/iulia.gorneanu?fref=ts

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră