Secretele construirii unei case tradiţionale pot fi aflate la Muzeul ASTRA din Sibiu

06 Aug 2015 | scris de Cristi Severin
Secretele construirii unei case tradiţionale pot fi aflate la Muzeul ASTRA din Sibiu
Cine vrea să înveţe cum să construiască o casă tradiţională, o poate face la Muzeul ASTRA, în perioada 8-9 august, la Târgul de case - Grădină și peisaj în satul tradițional, ediţia a VII-a. Acţiunea încurajează construcția după tipare arhitecturale tradiționale a unor case de locuit sau de vacanță, dar și conservarea peisajului din preajma acestora.

Din program nu vor lipsi atelierele practice. Vor fi confecționate trei tipuri de sisteme de împrejmuire a grădinilor în satul tradiţional, caracteristice zonelor etnografice montane din România. Unul este din Mărginimea Sibiului (gardul din ,,mărgini” sau ,,lăturoaie” de rășinoase), altul este din Țara Lăpușului (gardul cu împletitură de nuiele) și celălalt din Munții Apuseni (gardul din ,,bile” crăpate ). Pentru ca vizitatorii să înţeleagă exact cum stau lucrurile, vor fi organizate două ghidaje tematice speciale, cu plecare de la poarta principală (sâmbătă şi duminică, ora 14:00).

,,În Târgul de case -Grădină și peisaj în satul traditional, va funcționa un birou de consultanță între orele 11:00-17:00, atât sâmbătă cât și duminică. Sugestiile vor fi oferite aici de specialiștii Muzeului (muzeografi, restauratori). Pentru cei interesaţi, Muzeul ASTRA va acorda sprijin (consultanţă) în construirea a cinci case tradiționale, după modelul celor din Muzeu. Construcţiile respective trebuie să aibă o amprentă la sol nu mai mare de 80 mp si un singur nivel, prin realizarea elevației și a șarpantei.”, a declarat Ciprian Ştefan, managerul general C.N.M. ASTRA.

În cadrul Târgului vor mai avea loc o serie de demonstrații legate de debitarea buștenilor în gospodăria tradiţională, folosind ,,trașca” – joagărul manual şi un motor în doi timpi, ,,tene-ul”, un utilaj întâlnit în comunităţile rurale mai mari. Un rol important va fi jucat aici de către doi meșteri populari din comuna Zdrapți, județul Hunedoara şi trei meşteri din Maramureş, experţi în prelucrarea şi utilizarea bârnelor din lemn în construcţii.

Latura culinară a evenimentului va fi asigurată de membrii Asociației producătorilor de produse tradiționale și ecologice din Hunedoara cu produse specifice, cum ar fi Lașcă de la Buna Romanița, Cârnații de Săcărâmb, dar şi plăcinte pădurenești, asezonate cu dulceţuri şi siropuri de la Casa Maria. Pe tot parcursul evenimentului, atmosfera va fi întreţinută de către formația de fluierași din comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră