Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de iarnă, ediţia a XI-a, se desfăşoară la început de decembrie la Sibiu

29 Noi 2017 | scris de Luminita Ciobanu
Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de iarnă, ediţia a XI-a, se desfăşoară la început de decembrie la Sibiu Galerie foto (3)

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aşteaptă iubitorii de tradiţii să participe la o serie de evenimente care aduc în prim-plan o serie de obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă.

La 1 decembrie, începând cu orele 12:00, la Cârciuma din Bătrâni din Muzeul în Aer Liber, publicul va putea asista la tăierea porcului, dar și la prepararea bucatelor tradiționale (cârnați, slănină, tobă, caltaboș). Se va servi aici ,,pomana porcului” cu mămăliguță și murături, dar și preparatele la ceaun, cum sunt tochitura de porc sau ciorba. De asemenea, la 1 și pe 2 decembrie, doi pescari lipoveni din satul Mila 23 din Delta Dunării, vor pregăti borș de pește și pește prăjit ca pe baltă în cadrul unor ateliere culinare organizate în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Cherhanaua din Mahmudia.

Sâmbătă, 2 decembrie, Muzeul ASTRA organizează evenimentul Tradiții și Cultură Gastronomică din Țara Secașelor, cu participarea comunității din localitatea Loamneș. Acțiunea va avea loc la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, între orele 11:0-16:00. Aici se vor face degustări de lichiu cu varză și ceapă și iahnie de fasole cu cârnați. Duminică, 3 decembrie, Muzeul ASTRA organizează Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de iarnă. Ediţia a XI-a a acestui eveniment cultural este organizată şi în acest an la Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” şi la Centrul Cultural Memorial Dr. Ghe. Telea Bologa din localitatea Nou Român, jud. Sibiu. Colindătorilor de la Şcoala de Arte şi Meserii “Ilie Micu” din Sibiu  li se vor alătura membri ai comunităţilor din Nou Român şi Arpaşu de Sus.

Galeriile de Artă Populară din Pavilionul Muzeal Multicultural au pregătit pentru vizitatori fel de fel de obiecte pentru cadouri inspirate în acord cu tradiţiile satului românesc: decoraţiuni pentru pomul de Crăciun, realizate din paie sau din pănuşi de porumb, elemente de port popular şi şosete de lână, oale de sarmale, căni pentru vin fiert, feţe de masă şi ştregare, jucării ecologice. 

În Pavilionul Muzeal Multicultural din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vizitatorii, indiferent de vârstă, sunt așteptați să dea o mână de ajutor la împodobirea clădirii pentru sărbatorile de iarnă şi să participle la  ateliere de confecţionat decoraţiuni de Crăciun care se vor desfăşura zilnic, între orele 10:00 si 15:00,  începand  de joi, 30 noiembrie, până duminică, 3 decembrie, în sala de educaţie muzeală de la parter. Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Foto: Muzeul Astra Sibiu

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră