Un festin artistic: Festivalul Castanilor in memoriam Gabi Dobre

13 Oct 2016 | scris de Clara Margineanu
Un festin artistic: Festivalul Castanilor in memoriam Gabi Dobre

Concurenţi talentaţi, sală arhiplină şi aplauze prelungite

Ştiam toate acestea, fără să fi fost la vreo ediţie anterioară. Gabi Dobre ne-a fost coleg la TVR, un motiv esenţial pentru a observa de la distanţă cât de frumos, numele său a devenit emblematic pentru oraşul său natal şi pentru muzica folk. La ediţia a XVll a, din această toamnă, festivalul a început la Colegiul Naţional ,,I.L. Caragiale”, cu un atelier de muzică şi poezie. Un număr impresionant de tineri care studiază la liceul în care a învăţat Nichita Stănescu a participat la o discuţie liberă, destinsă, plină de rost şi semnificaţii care i-a avut ca invitaţi pe Titus Andrei şi Mihai Cosmin Popescu de la Radio România. Dinu Olăraşu şi Tituş Constantin au completat pledoaria pentru valorile muzicii folk, printr- un minirecital vibrant şi cald. Gabi Dobre a fost cu noi, eram la liceul unde şi el a învăţat. Emoţiile adolescenţilor din sală au fost copleşitoare. Închideau în ele, premize optimiste pentru receptarea prezentă şi viitoare a muzicii folk.

Concursul de interpretare şi recitalurile au fost găzduite de Teatrul ,,Toma Caragiu” din Ploieşti. Pe scenă, un décor splendid de toamnă, memorabil, ca un stop cadru dintr-un film bun, a creat o stare de spirit rară şi necesară pentru un act artistic. Concurenţi talentaţi, din toată ţara demonstrază că poezia cântată îşi vede de drum şi de destin, dincolo de zgomotul inutil, promovat agresiv în cea mai mare parte a arealului media. Sala arhiplină şi omagiul sonor, aplauzele prelungite mi-au întărit convingerea că folkul are public, suferă doar de o acută lipsă de mediatizare. Câteva sute de spectatori s-au bucurat de recitalurile aşteptate, susţinute pe parcursul celor două seri, de către Alexandra Sidor şi Ioan Onişor, Dinu Olăraşu, Ada Milea şi Bobo Burlăcianu, Alina Manole trio, Mircea Bodolan şi Alexandru Andrieş.

Gabi Dobre a fost cu noi, zâmbea de sus şi dintr-un videopoem în care se spune că ,,uneori, jurnaliştii devin poeţi ai Universului”. 

Emoţii, nostalgii şi o inimă mare deasupra oraşului

Sărbătoare, festin, bucuria indicibilă a revederilor şi strângerilor de mână, recitaluri, gală, premii. Aplauze şi flori, gentileţe şi bunăvoinţă, toate acestea se respirau odată cu aerul toamnei reci de la Ploieşti. Am cunoscut-o pe doamna Luminiţa Avram, directoarea Casei de Cultură ,,I.L. Caragiale” din Ploieşti, un om frumos, sensibil şi modest care îşi frânge sufletul pentru acest festival. Frângere binecuvântată pentru că lasă urme adânci şi bătătoreşte cărare într-un demers cultural pe care scrie ,,iubire”. L-am aplaudat pe poetul Gelu Ionescu care a prezentat festivalul, original şi plin de vervă. L-am revăzut pe Dan Vană, care a oferit câştigătorilor trofeului, o invitaţie la Tabăra Folk de la Calafat care anul viitor va împlini 20 de ani. Am îmbrăţişat-o strâns şi definitiv pe doamna Viorica Dobre, alături de care am parcurs un traseu încărcat de emoţie, dor şi neuitare pe urmele lui Gabi. Pe strada ,,Jurnalist Gabi Dobre” am văzut trecând un înger, cu microfonul în mână.

Eram, parcă, încorporaţi unei inimi mari care a pulsat timp de două zile odată cu oraşul Ploieşti. Primăria Municipiului Ploieşti, Casa de Cultură ,,I.L Caragiale”, Teatrul ,,Toma Caragiu, spectacole, emoţii, chitări, îmbrăţişări, tihna poveştilor prieteneşti, gestul doamnei Martha Mocanu de a reedita şi dărui participanţilor cartea ,,Viaţa ca o luptă”, semnată Gabi Dobre, căldura umană a Luminiţei Avram… O poveste şi o stare din care pleci cu lumină şi speranţă, mai bogat cu câţiva prieteni. O poveste care merge mai departe şi se numeşte ,,Festivalul Castanilor”. Gesturi şi întâmplări care ne salvează, pentru o vreme, de griji şi nelinişti. Îmi mai rămâne doar, o plecăciune din cuvinte şi bucuria că Gabi Dobre este bine. Dincolo de dor şi de lacrimi. Undeva, mai sus, într-o mare inimă pulsând poezie, în acorduri vibrante de chitară. 

Premiile ediţiei:    

• Marele Premiu şi Trofeul Festivalului – Grupul Folk Band Imperfect din Bucureşti


• Premiul special „Gabi Dobre” - Grupul Cântec Nou din Ploieşti, judeţul Prahova


• Premiul de interpretare grup - Grupul Unda din judeţul Braşov


• Premiul de interpretare solist - Şerban Goşa din Alba Iulia, judeţul Alba


• Premiul de creaţie - Liviu Băiţel din Eforie Nord, judeţul Constanţa


• Premiul de măiestrie instrumentală – Rodica Boldorea (vioară), Grupul Cântec Nou 


• Premiul de popularitate - Grupul Folk Band Imperfect din Bucureşti


• Premiul special BES România - Dana Florian din Bucureşti 

                                              - Ana-Maria Dumitru din Bucureşti


• Premiul Radio România Actualităţi – Grupul Ciprian Cotruţă & Claudiu Cârstean din Iaşi

Alte stiri din Muzica

Ultima oră