Povestea unui fost rocker evreu care compune muzică tradiţională musulmană

31 Ian 2016 | scris de Alex Revenco
Povestea unui fost rocker evreu care compune muzică tradiţională musulmană

Pentru majoritatea celor din zona world music, înregistrarea unui album cu Jonny Greenwood, chitaristul faimosului grup rock Radiohead, este foarte puţin probabilă. Dar ca această experienţă să mai fie şi filmată de celebrul regizor Paul Thomas Anderson (“There Will Be Blood,” “The Master,” “Boogie Nights”, “Magnolia” etc.) pare greu de imaginat. Dar compozitorul şi interpretul Shye Ben-Tzur din Israel a fost atât de norocos, încât i s-au întâmplat ambele “minuni”.


Album înregistrat cu Jonny Greenwood
În februarie trecut, Greenwood l-a vizitat pe Ben-Tzur — compozitor evreu de muzică tradiţională musulmană — în Rajasthan, regiune din nord vestul Indiei, unde Ben-Tzur compune şi cântă de mai bine de zece ani. Timp de trei săptămâni, cei doi împreună cu un grup de 19 muzicieni indieni, The Rajasthan Express, au înregistrat un album ce conţine compoziţiile lui Ben-Tzur.


Este subiectul unui film regizat de Paul Thomas Anderson
De asemenea, Shye Ben-Tzur, compozitor de muzică tradiţională indiană a fost subiectul documentarului “Junun”(Nebunia dragostei), realizat de Paul Thomas Anderson. Filmul a avut premiera în octombrie 2015, la New York Film Festival. Iar discul de care vorbeam înainte, intitulat tot “Junun”, a fost produs de Nigel Godrich ( cunoscut drept “al şaselea membru” Radiohead, pentru care a produs şapte albume). Discul a apărut în noiembrie 2015, la Nonesuch Records din SUA.


A dat interviu celebrei publicaţii Rolling Stone
Mai bine de jumătate din cântecele lui Ben-Tzur au versurile în ebraică, celelalte fiind în urdu şi hindi. “Când vreau să exprim ceva în cel mai personal mod cu putinţă atunci folosesc ebraica, pentru că e limba mea natală” a declarat artistul. Deşi este un cetăţean israelian care cântă muzică tradiţională musulmană într-o ţară imensă, cu puţini evrei, Ben-Tzur spune că întotdeauna s-a simţit acceptat în India. La o populaţie de 1,25 miliarde de locuitori, în India sunt 180 de milioane de musulmani şi aproximativ 5000 de evrei. La ora actuală, Ben-Tzur locuieşte, în principal, la Tel Aviv dar petrece foarte mult timp şi în India, unde compune şi susţine concerte. Dacă înainte cânta foarte rar în afara Indiei, după apariţia filmului şi a albumului, Ben-Tzur s-a bucurat de atenţia publicaţiilor din mainstream, el şi Greenwood fiind intervievaţi, împreună, de celebra revistă Rolling Stone.


Amestec de culturi şi religii
Ben-Tzur are 40 de ani şi întruchipează perfect amestecul de culturi şi religii reprezentat pe albumul său. A crescut în Israel dar marea parte a vieţii de adult a petrecut-o în India, unde a luat lecţii de muzică de la profesori musulmani, deşi continuă să scrie versuri în ebraică. Este căsătorit în India, cu o musulmană, au o fetiţă de 11 ani şi împreună ţin cont de ambele tradiţii, atât cea ebraică cât şi cea musulmană. Călătoria sa din Israel, unde cânta pe vremuri în trupe rock de tip occidental spre lumea sprituală a muzicii musulmane din India este o poveste de viaţă cu totul neobişnuită. “Conexiunea mea cu muzica indiană este un cadou, primit pentru toată viaţa “ a mai spus el. Mai mult, Ben-Tzur afirmă că, impresionat de deschiderea şi atitudinea de acceptare din partea comunităţii musulmane din India, se simte fericit comparativ cu tensiunile religioase şi politice pe care le-a trăit în Israel.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră