Mircea Tiberian în concert la ARCUB: Both Sides of the River

21 Feb 2017 | scris de Alex Revenco
Mircea Tiberian în concert la ARCUB: Both Sides of the River

Joi, 23 februarie, de la ora 19.30. Mircea Tiberian (RO) – pian, John Betsch (SUA) – tobe şi Joris Teepe (SUA/Olanda) – bass cântă la Sala Mare, ARCUB (Str. Lipscani 84-90)

Pe la sfârşitul anilor ’60 celebrul pianist şi inovator de limbaje muzicale Cecil Taylor afirma într-un interviu că există două curente principale ce corespund celor două maluri ale Atlanticului de Nord; unul vestic de sorginte afro-americană şi unul estic reprezentând muzica europeana clasică. El a numit aceste curente The both sides of the river.

În jumatatea de secol ce a urmat aceste două curente au fuzionat în continuare fără să-şi piardă cu totul specificul. Au rezultat formele deschise ale jazzului contemporan, dar şi orientarea spre repetitiv, catre sound exploring sau către instant composing a muzicii contemporane. Am considerat că sintagma Both sides of the river se potriveşte destul de bine muzicii pe care încerc să o propun în ultimii ani; de aceea am ales acest titlu pentru un album pe care casa de discuri Societatea de concerte Bistriţa l-a realizat la sfârşitul anului trecut.

Muzica a fost înregistrată cu câţiva ani în urmă împreună cu bateristul John Betsch şi contrabasistul Chris Dahlgren, amândoi originari din Statele Unite. În formula de trio ce va performa în concertul de la ARCUB, avându-l ca invitat pe contrabasistul şi compozitorul olandezo-american Joris Teepe, cele două maluri ale Atlanticului sunt reprezentate echilibrat, nu numai stilistic, dar şi geografic.

John Betsch provine dintr-o familie reprezentativă de afro-americani, una din surorile sale fiind rectorul primei universităti pentru  persoanele de culoare din Statele Unite, iar o altă soră conducând departamentul de istorie Africană a muzeului Smithsonian din Washington.

Joris Teepe este ceea ce se numeşte un „navetist” între NY şi Amsterdam. Pe lângă cariera desfăşurată pe cele două maluri ale Atlanticului, el este şi creatorul programului New York comes to Groningen, destinat secţiei de jazz a conservatorului din oraşul cu acelaşi nume, organism pe care îl conduce cu succes de mai bine de un deceniu.

“Cât despre mine, aparţin primei generatii de jazzmani din fostul bloc socialist care a introdus forme de expresie specifice, de la Ethno-Jazz la ceea ce am putea numi European Third stream. Programul pe care îl propunem publicului bucureştean include compoziţii originale, momente de improvizaţie colectivă, dar şi trimiteri la filonul jazzului american, idiom cu care fiecare dintre membri trio-ului şi-a început evoluţia muzicală în faţa publicului”. – Mircea Tiberian.

Prețul biletelor: 35 de lei (25 de lei pentru elevi, studenți, pensionari)

Alte stiri din Muzica

Ultima oră