Bonnie Tyler, o voce deosebită, împlineşte 70 de ani. Mulțumim pentru muzică! VIDEO

08 Iun 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Bonnie Tyler, o voce deosebită, împlineşte 70 de ani. Mulțumim pentru muzică!  VIDEO

Marţi, 8 iunie, cântăreaţa galeză Bonnie Tyler, împlineşte 70 de ani. Ea a fost „vocea de aur” a anilor ’70 – ’80 ai secolului trecut, înregistrând vânzări de peste 100 de milioane de albume. A rămas în amintirea noastră prin melodii remarcabile precum „It’s A Heartache”, „Total Eclipse of the Heart”, „To love somebody”, „Lost in France” sau „Goodbye to the Islands”.

 

Gaynor Hopkins, pe numele real, s-a născut la 8 iunie 1951, în orăşelul Neath din sudul Țării Galilor, scrie RADOR.

A crescut alături de cele trei surori ale ei şi de cei doi fraţi, într-o casă mai mult decât modestă pe care părinţii lor, un miner şi o casnică, abia dacă puteau să o întreţină.

A moştenit dragostea pentru muzică de la mama sa – şi îndârjirea de la tatăl său – , fiind atrasă, încă din copilărie, de cântecele interpretate de Janis Joplin sau Tina Turner.

 

Mai târziu, în anii adolescenţei, fiindcă muzica nu era o sursă consistentă de venituri, Bonnie s-a angajat mai întâi la o băcănie, apoi a fost casieră la un supermarket.

La vârsta de 17 ani, a participat la un concurs pentru tinere talente, unde a obţinut doar locul doi şi a fost recompensată cu o liră, un premiu extrem de descurajant, nu însă şi pentru tânăra galeză.

 

„Concursul a fost o adevărată provocare pentru mine şi am rămas cu dorinţa de a repeta experienţa”, povestea artista la maturitate.

Va cânta, apoi, în oraşe din Țara Galilor, ca solistă vocală a grupului de rhythm&blues „The Mumbles”.

Ulterior, a devenit membră în trupa „Bobby Wayne & The Dixies” apoi, îşi formează propria formaţie, „Imagination”, cu care va cânta prin cluburi. Acum îşi alege şi un nou nume de scenă, Sherene Davis.

 

În 1973, pe când avea doar 22 de ani, se va căsători cu dezvoltatorul imobiliar Robert Sullivan, fost campion olimpic la judo.

În viaţa artistică, Bonnie nu va avea vreun succes deosebit, în plus, corzile sale vocale au fost afectate de apariţia unor noduli care au împiedicat-o să mai cânte.

În anul 1976, Bonnie Tyler a fost supusă unei operaţii pe corzile vocale, de înlăturare a nodulilor, însă intervenţia se va dovedi doar parţial reuşită, Bonnie rămânând cu o răguşeală în voce.

Paradoxal, aceasta a făcut ca timbrul vocii ei să fie unul aparte, atrăgând atenţia compozitorilor şi producătorilor Ronnie Scott şi Steve Wolfe, viitorii ei manageri.

Din această colaborare apare, în 1977, primul ei album, „The World Starts Tonight”, fără un succes remarcabil. Artista va adopta şi un nou nume de scenă, la sugestia managerilor, sub care va ajunge celebră, Bonnie Tyler.

Un an mai târziu, Bonnie lansa primul ei hit, celebrul “It’s a Heartache”, de pe albumul al doilea, „Natural Force”. Melodia va ajunge pe primele locuri în topurile muzicale din întreaga lume şi îi aduce premiu german „Bravo Otto”.

Vor urma ani de succes, melodii apreciate ca atare cu locuri fruntaşe în topurile muzicale, venituri în creştere.

Deşi managerii ei încercau să o îndrepte spre stilul country, artista îşi dorea foarte mult să cânte rock.

În 1981, apare ultimul său album înregistrat la casa de discuri RCA, “Goobye to the Island”, iar în 1983, contractul cu Scott şi Wolfe va expira, Bonnie semnând un contract cu Jim Steinman de la casa de discuri CBS.

În noua colaborare, înregistrează balada rock “Total Eclipse of the Heart”, un remarcabil succes în care solista va fi acompaniată de foşti membri ai grupului The Street Band. Melodia va ajunge şi va staţiona pe locul 1 în topul Billboard 100, timp de o lună, iar albumul pe care a fost inclusă, “Faster Than the Speed of Night”, urma să depăşească un milion de exemplare vândute.

 

În anul 1988, Bonnie Tyler va colabora cu Mike Oldfield, iar piesa “Holding Out For a Hero” a constituit coloana sonoră a filmului american de mare succes “Footloose”.

După 1990, Bonnie Tyler începe colaborarea cu casa de discuri germană Hansa şi abandonează stilul rock, în favoarea unuia mai „blând”, iar în 1991 va lansa albumul „Bitterblue”, pentru care a colaborat cu chitaristul Todd Rundgren şi cu Desmond Child, iar printre muzicienii invitaţi s-au numărat Nick Kershaw, Harold Faltermeyer şi Giorgio Moroder. Albumul va fi distins cu patru discuri de platină în Norvegia, unul în Austria şi discul de aur în Germania, Elveţia şi Suedia.

În anul 1996, Bonnie lansează albumul “Free Spirit”, iar în 2003, ”Heart Strings”, un album alcătuit din cover-uri ale versiunilor cântecelor populare, pe care le-a înregistrat cu Orchestra Filarmonicii din Praga.

Tot în 2003, va realiza un duet cu vocalistul francez Kareen Antonn, versiunea în limba franceză a single-ului ”Total Eclipse of the Heart”, care va staţiona pe locul 1 în topurile muzicale din Franţa, Belgia şi Polonia timp de mai multe săptămâni, iar albumul se va vinde în peste două milioane de exemplare.

În anul 2007, Bonnie lansează o nouă colecţie Greatest Hits, “From the Heart”, iar în 2011, lansează videoclipul “Newport State of Mind”, o parodie a lui Jay Z şi a Aliciei Keys, prin care a contribuit la o acţiune de caritate pentru BBC Comic Relief.

În 2012, înregistrează 13 piese pentru un nou album, ”Rocks and Honey” şi realizează un duet cu Rolf Harris la Dean Street Studios, piesa lor, “Loch Lomond”, urmând să fie inclusă pe albumul lui Harris.

Tot acum, Bonnie Tyler va participa la trei dintre concertele turneului Status Quo în Marea Britanie, ca invitat special, remarcându-se cu interpretarea piesei “Turtle Blues”, a lui Janis Joplin, în varianta proprie.

În 2013 lansează albumul ”Rocks and Honey” – care va ajunge în top 100 din Danemarca, Marea Britanie, Germania şi Elveţia – şi va reprezenta Marea Britanie, cu piesa “Believe in Me”, la Concursul Eurovision din acel an, de la Malmö, în Suedia.

Tot în 2013, lansează single-ul “This Is Gonna Hurt”, care a fost inclus în turneul realizat în Germania, iar la televiziunea daneză va lansa single-ul “Love Is the Knife”.

În septembrie 2013, Bonnie Tyler va realiza un turneu în Africa de Sud, apoi, în următoarele luni va susţine două concerte la Moscova.

În aprilie  2014 va înregistra duete cu Rhydian Roberts, pentru albumul acestuia ”One Day like This”, dar va cânta şi alături de Spike, piesa “Fortune”, apărută pe albumul acestuia, în septembrie 2014.

În 2019, ea lansa albumul „Between the Earth and the Stars”, iar în 2021, „The Best Is Yet to Come”, ultimul ei album de studio.

Din discografia artistei mai pot fi amintite ”The World Starts Tonight” (1977), ”Natural Force” (1978), ”Diamond Cut” (1979), ”Goodbye to the Island” (1981), ”Faster Than the Speed of Night” (1983), ”Secret Dreams and Forbidden Fire” (1986), ”Hide Your Heart” (1988), ”Bitterblue” (1991), ”Angel Heart” (1992), ”Silhouette in Red” (1993), ”Free Spirit” (1995), ”All in One Voice” (1999), ”Heart Strings” (2003), ”Simply Believe” (2004), ”Wings” (2005).

Bonnie Tyler s-a aflat în România de mai multe ori, susţinând concerte care au fost apreciate de fanii artistei din Bucureşti şi din ţară.

Artista a cântat de Revelion, 2017/2018, la Arad, în 2008, Bonnie Tyler a susţinut un concert pe litoralul românesc, la Constanţa, iar la finalul anului, a revenit, pentru a cânta la petrecerea de Revelion de la Craiova, din centrul oraşului.

În 8 decembrie 2012 şi pe 13 octombrie 2014, artista a concertat în România, la spectacolul din urmă urcând pe scena Sălii Palatului alături de membrii legendarei trupe britanice Smokie. De asemenea, în iunie 2014, artista a concertat la Alba Iulia.

În iunie 2016, Bonnie Tyler a revenit în România, fiind invitata celei de a opta ediţii a “Transylvania Music Event”, organizat la Cluj-Napoca.

Foto:   Copyright: www.2eight.de - Stefan Brending

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră