Un site de ştiri norvegian îşi obligă cititorii să citească articolul, înainte de a-l comenta!

06 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Un site de ştiri norvegian îşi obligă cititorii să citească articolul, înainte de a-l comenta!

Un site de informaţii norvegian a găsit cheia pentru a scăpa de comentariile răuvoitoare şi nefondate pe Internet, cu o idee destul de simplă: obligarea cititorilor de a citi efectiv articolul înainte de a-l comenta.

De la jumătatea lunii februarie, NRKbeta, filială a radioteleviziunii publice NRK specializată în media şi tehnologie, impune cu titlu experimental cititorilor să răspundă corect la trei întrebări inspirate din text, înainte de a putea comenta anumite articole.

„În general, observăm că mulţi nu citesc decât titlul şi câteva rânduri din articol, iar apoi se apucă să comenteze şi să se angajeze în dezbateri”, a explicat redactorul-şef al NRKbeta, Marius Arnesen.

 „Punând trei întrebări pe marginea textului, ne asigurăm că discuţia care va urma se bazează pe cunoştinţe comune”, a adăugat acesta.

Este o modalitate de a ridica nivelul dezbaterii, dar şi de a tempera reacţiile intempestive.

„Dacă există ceva în articl care deranjează, n-aveţi decât să faceţi o pauză, să reflectaţi un pic şi să citiţi articolul, dacă nu aţi făcut-o. Sperăm astfel să dezamorsăm furia care debordează în comentariile online”, a precizat Arnesen.

Experimentul este încă prea recent pentru a se putea trage concluzii definitive. Dar, potrivit lui Arnesen, numărul comentariilor a rămas aproape stabil, iar revenirea cititorilor obişnuiţi ai site-ului a continut. Semnalele ar fi, deci, pozitive.

 

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră