Tipii ăștia sunt chiar săriți de pe fix? Poveștile unor oameni dornici să își forțezi limitele, pe Discovery Channel

03 Oct 2015
Tipii ăștia sunt chiar săriți de pe fix? Poveștile unor oameni dornici să își forțezi limitele, pe Discovery Channel
Yosemite este cunoscut de mulți drept o adevărată Mecca a escaladei, atrăgând celebrități actuale ale acestui sport, printre care Alex Honnold, Dean Potter și Tommy Caldwell, dar și cățărători legendari ca Lynn Hill, Jim Bridwell, Yvon Chouinard și Royal Robbins.

Escaladă pe stâncă

Documentarul premiat Valley Uprising explorează povești ale unor oameni care au forțat limitele posibilului în Valea Yosemite din California, depășind toate riscurile și scriind istoria a 50 de ani de escaladă pe stâncă. În acest interval de timp, sportul în sine a evoluat de la un simplu grup de alpiniști îndrăzneți care se bazau doar pe forțele proprii și luptau luni sau chiar ani de zile ca să escaladeze vârfuri ca Half Dome și El Capitan, în sporturi conexe precum escalada cu echipamente de susținere, escalada liberă sau escalada cu parașută de siguranță.

În ambele cazuri cele două piscuri legendare pot fi escaladate într-o singură zi, conducând astfel spre sporturile extreme, moderne, inclusiv saltul cu parașuta dintr-un punct fix. Documentarul va fi difuzat în premieră duminică, 4 octombrie, de la ora 22:00, pe Discovery Channel.

Cum a evoluat acest sport nebunesc

Valley Uprising explorează acest sport prin poveștile celor care s-au implicat de la începuturile sale și până în zilele noastre, căci escalada pe stâncă a evoluat din anii 1960, când era contemporană cu cultura liberă a vremii, axată pe sex, droguri și rock and roll, însă a devenit acum un sport modern care, deși își păstrează spiritul sălbatic, dezlănțuit, numără în rândurile sale unii dintre cei mai buni atleți ai lumii. Aceștia nu sunt doar cățărători, ci se transformă în povestitori care se simt ca acasă în Valea Yosemite, unde cunosc fiecare colț și fiecare fisură de pe stâncile uriașe. Ei sunt cei care născocesc toate metodele posibile ca să se cațere pe fiecare dintre acestea, căci fiecare generație forțează limitele stabilite de cei de dinainte. Valley Uprising a primit Marele Premiu la Festivalul de Filme despre Munți de la Banff, din 2014.


Cine sunt protagoniștii?



Alex "No Big Deal" Honnold – viața fără coardă de siguranță

Alex Honnold este un profesionist al escaladei de aventură pe stâncă, iar după ce a cucerit cu îndrăzneală cele mai mari vârfuri din America, escaladându-le de unul singur, în stil liber, a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și mai urmăriți cățărători din lume. Nu se bazează doar pe talentul său atletic, ci și pe antrenamentele susținute, căci Alex "No Big Deal" Honnold este recunoscut atât pentru modestia lui, cât și pentru pereții amețitor de înalți pe care se cațără fără coardă de siguranță. Honnold a fost prezentat în programe TV și publicații prestigioase, cum ar fi ”60 Minutes” sau New York Times, a apărut pe coperta revistei National Geographic și în diverse reclame TV difuzate în toată lumea, a jucat în mai multe filme, printre care și "Alone on the Wall", nominalizat la Premiile Emmy. Este sponsorizat de North Face, Black Diamond, La Sportiva și Maxim Ropes. Este fondatorul Honnold Foundation, o organizație ecologică non-profit. Duce o viață simplă de cățărător, locuind în dubița lui și străbătând lumea, mereu în căutarea următoarei aventuri verticale.

Un tip face o nebunie, un altul, la fel de sonat, filmează – Josh Lowell

Josh Lowell face de 15 ani filme de escaladă și aventură, prin compania lui cu sediul în New York, Big UP Productions. Filmele sale au câștigat zeci de premii la festivaluri și un Sports Emmy pentru cea mai bună imagine. În 2006, a devenit unul dintre fondatorii Turneului de Filme REEL ROCK, care a devenit cea mai mare platformă din lume pentru conținut cu și despre escaladă. Când nu filmează sau nu montează un nou film, Lowell cutreieră prin statul New York, căutând stânci uriașe, pe care încă nu le-a escaladat nimeni.

O femeie într-un sport, cred unii, bărbătesc

Lynn Hill este o legendă vie. Ea a schimbat definiția a ceea ce e posibil în escalada pe stâncă la prima ei ascensiune în stil liber a celui mai faimos perete uriaș din lume, The Nose, aflat pe masivul El Capitan din Valea Yosemite din California. Acum, după mai bine de 19 ani, Tommy Caldwell și Lynn încă rămân singurii doi oameni din lume are au reușit să cucerească The Nose într-o singură zi, prin escaladă complet liberă.
Sportivă înnăscută, Hill a participat la numeroase competiții, nu numai de escaladă, ci și de gimnastică și alergare. A început să se cațere la 14 ani și a excelat imediat în acest sport, astfel încât la sfârșitul anilor 1970 făcea deja escaladă conform celor mai exigente standarde ale vremii. În 1979 a fost prima femeie care a escaladat un traseu cotat cu 5.12d ca dificultate. Și în anii care au urmat, Lynn a continuat să facă escaladă la cele mai înalte standarde, devenind prima femeie care a finalizat un traseu cu grad de dificultate 5.14. A reușit această performanță în 1991, cu trei ani înaintea oricărei alte femei. În 1992, Lynn a devenit și prima femeie care a reușit o escaladă ”la prima vedere” pe un traseu cotat cu grad de dificultate 5.13b.

Hill a descoperit escalada de competiție în timpul unei vizite în Franța în 1986. A ajuns rapid pe primele locuri și a câștigat peste 30 de competiții internaționale, printre care cinci victorii la Arco Rock Master, un adevărat Wimbledon al escaladei de competiție. La un an după prima escaladă liberă cu care cucerise The Nose într-o singură zi, în 1994, Lynn și-a demonstrat măiestria în domeniu pe vârfurile înalte din Kîrghistan, unde a reușit în premieră să cucerească doi pereți masivi de stâncă, cu grad de dificultate 5.12: fața vestică a Vârfului 4810, înalt de 1219 metri, cucerită alături de regretatul Alex Lowe, și Fisura Perestroika de pe Vârful 4240, alături de Greg Child. În 1999, Lynn a condus o mică echipă integral feminină pe insula Madagascar (aflată în largul coastei Africii), încercând în premieră să escaladeze un perete abrupt de granit înalt de 610 metri. Traseul s-a dovedit a fi în premieră cea mai dificilă escaladare a unui perete înalt reușită de o echipă alcătuită doar din femei (5.13d/A0 și 5.12c).

Locuind o parte din timp în Franța și Italia, Lynn a ajuns să vorbească fluent ambele limbi. A călătorit prin diverse locuri din Europa și a ajuns în destinații de escaladă îndepărtate, din Vietnam, Thailanda, China, Maroc, Australia, Madagascar și America de Sud.

Nick Rosen și Peter Mortimer, doi entuziaști

Nick Rosen este partener, scenarist și producător la Sender Films. A fost co-regizorul filmului Valley Uprising, co-creator al seriei TV National Geographic “'First Ascent”, nominalizată la Premiul Emmy, și co-regizor al filmului premiat “The Sharp End”.
Nick a început să lucreze ca scenarist/producător/regizor cu Sender Films în 2005, iar de atunci a creat mai multe filme și programe TV pentru NBC, The Weather Channel, National Geographic Channels International și The New York Times Online.
Nick a absolvit cursurile de Științe Politice de la Colorado College și are un masterat acordat de Columbia's School of International and Public Affairs.
Își clădește o carieră și ca protagonist, căci a apărut în documentarul despre yoga “Enlighten Up!” (2008) și este vocea naratorului pentru filmul ”The Sharp End” și seria TV ”First Ascent”.

Peter Mortimer este fondatorul companiei Sender Films, care a început în 1999 ca un proiect de producție pentru realizarea de materiale video cu și despre escaladă.

În 2004 i s-a alăturat colegul și prietenul lui din colegiu, Nick Rosen, iar în ultimul deceniu cei doi au adunat o echipă excelentă, care a transformat Sender într-o companie de elită la nivel mondial, producătoare de documentare de lung metraj, serii de televiziune inovatoare și diverse materiale publicitare foarte apreciate.

În 2006, Sender și-a unit forțele cu Big UP Productions ca să înființeze Turneul de Filme REEL ROCK, care a devenit unul dintre cele mai mari turnee de filme de escaladă și aventură din lume, generând peste 400 de proiecții în întreaga lume și o nouă serie TV, REEL ROCK.

Tommy Caldwell – cel mai bun cățărător din întreaga lume

Tommy Caldwell a început să facă escaladă la scurt timp după ce abia învățase să meargă. Când tatăl lui, culturist și ghid montan, l-a inițiat în lumea aventurii, a aprins în sufletul lui o pasiune nepieritoare. Ca adolescent, Caldwell și-a folosit talentul și pasiunea ca să ajungă pe primele locuri în diverse competiții de escaladă și escaladă sportivă. În scurt timp însă, apetitul lui pentru aventură a crescut, iar el a devenit obsedat de stilul incredibil de dur al escaladei libere.

La scurt timp după ce împlinise 20 de ani, Caldwell a fost ținut ostatic de militanții ascunși în munții din Kîrghistan, într-o poveste năucitoare, cumplită, iar după ce s-a întors acasă și-a pierdut un deget arătător într-un accident, când își renova casa. A ieșit însă din aceste încercări cu și mai multă dârzenie, cu și mai multă stăpânire de sine, cultivându-și mai departe tenacitatea legendară. Victoriile lui ulterioare, din perioada când a cucerit în escaladă liberă El Capitan, o adevărată Mecca a acestui sport, rămân fără egal, iar cei mai mulți dintre colegii de breaslă îl consideră pe Caldwell cel mai bun cățărător din întreaga lume.

Deși escalada pe stâncă rămâne principala lui preocupare, în 2014 Caldwell a făcut o ascensiune în munții din Patagonia și a primit în Franța prestigiosul premiu Piolet D'Or (Pioletul de Aur), pentru cea mai bună ascensiune alpină a anului. Tot în 2014 a fost ales de National Geographic pe lista Adventurers of the Year (Aventurierii Anului). Cunoscuta lui performanță din 2015, când a reușit prima escaladă liberă pe Dawn Wall, un perete de stâncă din El Capitan, este considerată cea mai dificilă escaladă pe stâncă din istorie. De curând, la vârsta de 36 de ani, a devenit unul dintre puținii alpiniști în viață care au primit cea mai înaltă distincție acordată de American Alpine Club: Lifetime Honorary Membership (Membru Onorific pe Viață). Caldwell scrie adesea pentru revistele Alpinist, Climbing sau Rock and Ice și își câștigă existența ca alpinist de escaladă profesionist. Locuiește în orașul unde a învățat prima dată să se cațere, Estes Park din Colorado, împreună cu soția sa Becca și fiul lor de 2 ani, Fitz.
 

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră