“Cuba și mașinile americane”, un nou serial pe Discovery Channel

27 Oct 2015
 “Cuba și mașinile americane”, un nou serial pe Discovery Channel
După Revoluția Cubaneză din 1959 și embargo-ul instituit ulterior în Cuba de către Statele Unite, importul de mașini americane pe insulă a devenit ilegal. Prin urmare, vehiculele vintage americane, rămase în Cuba de la momentul respectiv sunt “blocate” în timp. Pentru cubanezi, ele nu reprezintă doar un mijloc de transport, ci și un mod de viață. Cuba și mașinile americane este o nouă serie care explorează fascinanta călătorie în timp reprezentată de cultura cubaneză în ceea ce priveşte automobilele. Premiera emisiunii va avea loc miercuri, 28 octombrie, de la ora 20:00, pe Discovery Channel.

Prima serie filmată în Cuba
Cuba și mașinile americane este prima serie TV americană filmată integral în Cuba. Seria oferă publicului o incursiune detaliată prin această țară pentru a-i cunoaște pe bărbații și femeile care pun la bătaie tot ce au ca să-și mențină în funcțiune mașinile clasice.

În prezent, există sute de automobile americane clasice în Cuba și fiecare dintre ele are o poveste unică. Programul ne detaliază cultura cubaneză și lumea Clubului Auto A Lo Cubano – un grup de iubitori de mașini, restauratori, mecanici și ucenici care lucrează împreună ca să întrețină și să refacă aceste modele clasice, în ciuda tuturor obstacolelor cu care se confruntă.

Având acces fără precedent, garantat de guvernul Cubei și cel al Statelor Unite, seria urmărește aventurile Clubului Auto A Lo Cubano, ai cărui membri nu se tem să recurgă la măsuri extreme ca să-și păstreze prețioasele mașini și să le poată transmite mai departe, din generație în generație. Urmărind proiectele inovatoare ale clubului, care repară și reface tot felul de mașini, programul surprinde totodată dificultățile și bucuriile vieții în Cuba, prezentând o imagine autentică a acestei culturi pline de pasiune, tenacitate și ingeniozitate.


Cifre despre mașinile din Cuba

Știați că… ?
Se estimează că în Cuba există 60,000 de automobile vintage.
În țară nu au mai intrat piese auto noi de la începutul anilor 1960.
Până în octombrie anul trecut, locuitorii Cubei nu puteau să cumpere și să vândă automobile fără permisiunea guvernului.
În Cuba există mai multe modele Ford Model T din 1929, bine conservate și încă în stare de funcționare.
Multe dintre motoarele acestor mașini clasice sunt, de fapt, motoare Honda sau Toyota, fiindcă cele originale nu mai funcționează.
De cele mai multe ori, proprietarii se ocupă singuri de reparațiile mașinilor.
Multe reparații se fac cu obiecte de uz gospodăresc sau cu piese de schimb improvizate prin aceleași mijloace casnice.


Date despre Cuba

#10 Cuba este adesea supranumită El Caiman sau El Cocodrilo, adică ”aligator” în limba spaniolă, fiindcă văzută de sus, din aer, insula chiar seamănă cu silueta acestui animal.

#9 Toți copiii din Cuba cu vârste între 6 și 15 ani sunt obligați să meargă la școală. Toți poartă uniforme, iar culoarea uniformelor diferă în funcție de ciclul școlar în care se află elevii.

#8 În Cuba există o statuie a lui John Lennon din trupa Beatles. A fost ridicată în anul 2000 de Fidel Castro, după ce acesta a declarat că John Lennon e un revoluționar al muzicii.

#7 Cuba este țara cel mai dens populată din toată regiunea Caraibelor, având peste 11 milioane de locuitori.

#6 De obicei, cubanezii nu își notează rețetele culinare, ci le transmit oral de la o generație la alta.

#5 Cuba are cel mai ridicat raport din lume între numărul de medici și cel de pacienți. În Cuba există atât de mulți medici, încât aceștia sunt adesea trimiși în străinătate, în țările unde e mare nevoie de specialiști în domeniu.

#4 Dansul este foarte important în Cuba. Câteva dansuri renumite, printre care bolero, mambo și cha-cha au fost inventate în această țară.

#3 Peștele preistoric numit Manjuar, mai trăiește acum doar în Cuba.

#2 Cuba are o rată de alfabetizare de 99,8%, care este una dintre cele mai ridicate din lume.

#1 Singurele mașini pe care cetățenii cubanezi le dețin în mod legal sunt fabricate și cumpărate înainte de 1959. După acest an, guvernul cubanez a confiscat toate celelalte mașini, care au rămas proprietate guvernamentală până în ziua de azi. Cele mai multe mașini din Cuba care datează de dinainte de 1959 provin din Statele Unite. 

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră