O cofetărie din Hong-Kong vinde înghețată cu aromă de ”gaz lacrimogen”

15 Mai 2020 | scris de A.A.
O cofetărie din Hong-Kong vinde înghețată cu aromă de ”gaz lacrimogen”

Principalul ingredient al înghețatei comercializată de o cofetărie din Hong-Kong este amestecul de boabe de piper, ce reamintește de mirosul persistent și deranjant care s-a simțit pe străzile orașului în urma protestelor masive din 2019, relatează AP.

”Are gust de ”gaz lacrimogen”. Îngreunează destul de mult respirația la început, iar aroma este deosebit de puternică și iritantă. Primul lucru pe care vreau să-l fac este să beau foarte multă apă”, a declarat Anita Wong, un client curios care a participat și la amplele proteste de anul trecut.

”Aroma mi-a declanșat automat toate simțurile și am revăzut suferința noatră fizică din timpul manifestațiilor când poliția a intervenit în forță cu gaz lacrimogen pentru a ne determina să plecăm. Acele momente nu trebuie niciodată uitate”, a adăugat aceasta.

Patronul rcofetăriei a declarat că noua sa rețetă este de fapt o declarație deschisă care vine să susțină mișcarea prodemocratică blocată în aceste zile de pandemiei. Toate declarațiile sale vin sub protecția anonimatului pentru a evita repercusiuni din partea guvernului.

”Ne-am dorit să creăm o aromă care să încurajeze oamenii, să continue să lupte pentru democrație și să-și păstreze dorința de libertate”, a declarat el.

Au fost încercate mai multe arome pentru a replica efectul gazului lacrimogen printre care wasabi sau muștarul, dar boabele de piper au fost singurele care au generat acea senzație de iritare a căilor aeriene.

”Mai întâi prăjim boabele de piper, apoi le măcinăm și le amestecăm cu înghețata realizată în stilul clasic. După ce încerci această aromă și își face efectul piperul, ai impresia că respiri într-un vapor de gaz lacrimogen”, declară comerciantul.

În cadrul demonstrațiilor de anul trecut, autoritățile au folosit de peste 16.000 de ori gazul lacrimogen pentru a dispera mulțimea, acesta fiind împrăștiat chiar și pe străzile micuțe și aglomerate, pline de resturante și locuințe personale.

Protestele au fost declanșate de o propunere legislativă prin care suspecții de crimă ar fi fost extrădați și condamnați de către autoritățile din China. Chiar dacă legea a fost retrasă, protestele au continuat pentru a susține menținerea libertăților civile în fosta colonie britanică.

Gelateria ofertă clienților posibilitatea de a transmite diverse mesaje și de a-și exprima dorința de a continua protestele.

Ideea unei înghețate atât de ciudată a fost primită cu entuziasm de clienți, în fiecare zi se vând mai multe cupe cu aromă de piper, decât orice alt ingredient.

Absolut toate demonstrațiile au fost interzise de autorități pe perioada pandemiei pentru a preveni apariția unor focare, dar reprezentanții  mișcării deja fac planuri să reia protestele din vară.  

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră