Patru israelieni au cumpărat o insulă în Finlanda, ca să trăiască în pace. Care le e planul

22 Dec 2015 | scris de Marina Constantinoiu
Patru israelieni au cumpărat o insulă în Finlanda, ca să trăiască în pace. Care le e planul


Capriciu de miliardar? Nu chiar, căci ei au cumpărat acest mini-Paradis la prețul unui apartament cu două camere de 45 de metri pătrați din Tel Aviv, adică doar 450.000 de euro, și intenționează să instaleze acolo ”o colonie israeliană”, adică o comunitate.
Este vorba despre patru tineri israelieni care lucrează în domeniul noilor tehnologii și care au decis să își folosească banii pentru a achiziționa insula. Obiectivul afișat este acela de a constitui o comunitate israeliană.
Insula se numește Petäjäsaari și se află la circa o jumătate de oră de zbor de Helsinki. Povestea deja face valuri în Finlanda, căci abia sosiți pe insulă, proprietarii israelieni au și fost abordați de echipe ale televiziunilor, care au venit să îi intervieveze.
Puțin spus că povestea lor intrigă lumea, căci fiecare îi dă altă interpretare, unii finlandezi considerând că israelienii sunt în solda unor oligarhi ruși, pe când alții se gândesc direct la Mossad, serviciul de informații externe israelian.
În portul orașului Kuopio, de unde se pleacă pentru a se ajunge pe insulă, oamenii sunt curioși, vor să dea mâna cu cei patru israelieni. Un fost istoric explică faptul că orașul n-a avut picior de evreu, iar primarul a declarat entuziasmat:”Întotdeauna am vrut investitori străini aici, iar reputația israelienilor în materie e cunoscută”.
Pentru cei patru israelieni, Aviad Scheibitz, Amir Weil, Moti Shemtovi și Asaf Giller, care sunt niște necunoscuți în Israel, Finlanda este foarte atractivă.
În Finlanda există peste 100.000 de lacuri și nu mai puțin de 188.000 de insule. Și puțin peste 5 milioane de locuitori care trăiesc bine-merci pe 340.000 de kilometri pătrați.

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră