De ce cresc impozitele. O poveste valabilă şi în România

14 Mar 2016 | scris de Gheorghe Voicu
De ce cresc impozitele. O poveste valabilă şi în România

Primele impozite au apărut in Mesopotamia acum 5000 de ani dar o poveste orientală ne explică de ce se măresc ele tot timpul:pentru ca se fur[. Iata povestea pe care o gasim in mai multe variante ale celor 1001 de nopti.

Într-o zi,un sultan privea de la fereastră mica piaţeta din faţa palatului. Văzu atunci cum un bărbat vine cu o caruţa plină de cireşe pe care le scoase la vanzare. Bărbatul, proprietarul unei livezi de la marginea oraşului, voia să sarbatorească faptul că,în sfarşit, nevasta îi nascuse un baieţel şi de aceea vindea cireşele pe nimic:un galben pe o lădiţă plinî.

Cum vestea că cireşele sunt atat de ieftine se răspandi repede, toată lumea năvali să cumpere de la generosul negustor. Iar sultanul privea uimit cum supuşii săi se inghesuie şi se ceartă care să cumpere mai mult. I se facu şi lui poftă aşa că îl chemă pe vizir cerându-i să mearga să-i cumpere o lădiţă.
Vizirul se supuse şi-n grabă îl chemă pe şeful administraţiei palatului.
-Mergi repede şi cumpară o lădiţă apoi banii îi vom lua din visterie.

Şeful administraţiei îl chema degraba pe cel care avea cheile de la magazie dându-i poruncă să meargă dupa cireşe. Iar acesta la rândul său îl trimise pe cel cu aprovizionarea care ,de teama căldurii, îl trimise pe soldatul de la poartă.

Doar un galben îl costa pe acesta lădiţa dar un gand nu-i dădea pace.” Un galben? Aproape pe degeaba,se gândi el, de ce eu nu aş cere trei galbeni?”.Cel cu aprovizionarea nici nu clipi când afla pretul şi-i spuse că îi va da banii când îi va scoate din visterie.

Iar la magazie anunţă ca totul l-a costat 6 galbeni şi aşteaptă să vină banii de la visterie.

Mai departe preţul urca la 10 galbeni iar când vizirul ajunse la sultan îl anunţă că lădita cu cireşe a costat 15 galbeni.

Tare mult se miră sultanul când află cât de scumpă este o ladiţă de cireşe dar vizirul îi explică că supuşii săi duc o viaţă din ce în ce mai îmbelşugată de când luminaţia-sa conduce ţara.Şi ceru voie să scoată din visterie 15 galbeni pentru a-l plăti pe negustor.

Iar sultanul,privind de la fereastră cum supuşii săi se calcă în picioare ca să cumpere cireşe se gândi că a sosit vremea să crească impozitele. Dupa cum vedea şi el,supuşii săi au de unde sa plătească.

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră