A murit o personalitate marcantă a filmului românesc

06 Aug 2015
A murit o personalitate marcantă a filmului românesc
Malvina Urșianu, scenarista si regizoare, un reper in cinematografia romaneasca si mondiala, a murit. "Din păcate s-a stins din viață unul din marii creatori ai filmului românesc, și aș îndrăzni să spun și al filmului european. E vorba de o personalitate marcantă a lumii cineaștilor, cu o creație care justifică pe deplin ceea ce numim noi autorul total de film", a spus Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România.

A fost acuzata de sabotaj ideologic si anticomunism, i s-a inscenat un proces de demascare in 1958, a fost interzisa in cinema opt ani intr-o prima perioada si chiar inchisa pentru o vreme. Cu toate acestea, reuseste sa se reabiliteze si isi continua cariera. Iar, in aproape un secol de viata si profesie, realizeaza cateva filme considerate de multi critici printre cele mai bune din toate timpurile.

"Intoarcerea lui Voda Lapusneanu", "Figurantii", "Linistea din adancuri", "Serata", "Gioconda fara suras", "Trecatoarele iubiri" sau "O lumina la etajul 10" sunt cateva dintre titlurile filmelor scrise si regizate de Malvina Ursianu, in care au jucat de-a lungul anilor actori celebri precum Silvia Popovici, Gina Patrichi, Gheorghe Dinica, Mariana Buruiana, Georghe Motoi, George Constantin, Gheorghe Cozorici, Mircea Diaconu, Ion Marinescu sau Cornel Coman.

Corpul neinsufletit al regizoarei Malvina Ursianu va fi depus la capela Cimitirului Bellu, vineri, in jurul orei 11. Inmormantarea va avea loc sambata, ora 13, in acelasi cimitir.




Alte stiri din Film

Ultima oră