Emir Kusturica, numit consilier la Președinția Bosniei Herțegovina

14 Mar 2019 | scris de M.C.
Emir Kusturica, numit consilier la Președinția Bosniei Herțegovina

Cineastul Emir Kusturica a fost numit consilier al lui Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor în preşedinţia tripartită a Bosniei-Herţegovina, informează Paris Match.

Naționalistul Milorad Dodik, membrul sârb al Președinției colegiale a Bosniei, l-a numit pe cineast printre consilierii săi, scrie Paris Match.

Numele regizorului laureat de două ori cu Palme d'Or la festivalul de la Cannes apărea joi pe lista de consilieri a lui Dodik de pe pagina de Internet a Preşedinţiei de la Sarajevo, fără alte precizări.

Kusturica, în vârstă de 64 de ani, este în relaţii foarte bune cu liderul sârbilor din Bosnia-Herţegovina; într-un interviu de anul trecut, el şi-a exprimat "toate gândurile bune" faţă de Dodik, adaugă sursa citată.

Cu aceeaşi ocazie, întrebat dacă va se va întoarce la Sarajevo, unde s-a născut, el a răspuns: "fiecare merge acolo unde este iubit; am impresia că în această vale (Sarajevo - n. red.) există o idee preconcepută despre persoana mea, care este pe de o parte intransigentă, pe de alta periculoasă".

Milorad Dodik - iniţial social-democrat susţinut de Occident - se manifestă în prezent ca naţionalist şi ameninţă periodic cu organizarea unui referendum privind independenţa Republicii Srpska, entitatea sârbă pe care o consideră stat, în timp ce despre Bosnia-Herţegovina susţine că este "o ţară ratată".

De la încheierea conflictului inter-etnic (1992-1995), care s-a soldat cu moartea a 100.000 de persoane, Bosnia e divizată în două entități, Republica Srpska și Federația croato-musulmană, legate între ele de instituții centrale fragilizate.

 

Alte stiri din Film

Ultima oră