Operațiune secretă a Mossad, de aprovizionare a Israelului cu echipamente medicale pentru criza coronavirusului

30 Mar 2020 | scris de Marina Constantinoiu
Operațiune secretă a Mossad, de aprovizionare a Israelului cu echipamente medicale pentru criza coronavirusului

Lupta cu noul coronavirus determină fiecare țară în parte să găsească propria cale spre reușită. Unii gândesc strategii de contaminare în turmă, pentru ca ulterior să se răzgândească, alții impun carantină strictă, pentru a evita copleșirea sistemului de sănătate, și dincolo de toți se află Israelul.

Care, nici mai mult, nici mai puțin, și-a pus la treabă serviciul de informații externe Mossad, pentru a face rost în timp record de echipament medical care lipsește de pe piața internă.

Asta, în situația în care tot globul chiar asta caută. Nicio țară din lume nu a fost pregătită pentru provocarea numită coronavirus.

Toate țările, inclusiv România, au nevoie de măști, de combinezoane, de ventilatoare, de paturi ATI etc.

Mossadul a reușit să aducă Israelului 20.000 de kituri de testare pentru coronavirus, 25.000 de respiratoare, 10 milioane de măști chirurgicale și sute de combinezoane pentru echipele de pe ambulanțe care efectuează testele de depistare a coronavirusului.

Agenția de informații externe Mossad a achiziționat 27 de ventilatoare și o rezervă de alte echipamente necesare luptei contra coronavirusului din țări nespecificate.

În noaptea de duminică spre luni a ajuns în Israel al treilea transport de acest tip al Mossadului din ultimele trei săptămâni, scrie Times of Israel.

Să îl însărcinezi pe șeful Mossad, Yossi Cohen, să conducă operațiunile pentru procurarea de material medical și de mijloace de luptă contra pandemiei de coronavirus este o etapă preocupantă și neobișnuită în istoria Israelului.

În caz de urgență națională, fiecare stat are datoria de a-și ajuta poporul să depășească criza. Numeroase persoane fizice și firme din sectoarele sănătății, științei și social contribuie la eforturile Israelului.

Criticii premierului israelian Benjamin Netayahu spun că implicarea lui Cohen este binevenită, desigur. Dar atribuirea responsabilității agenției de spionaj a Israelului de a procura echipamente medicale de acest tip și la acest nivel este expresia clară a eșecului total al gestionării situației de către premierul Netanyahu.

Israelul este singurul stat occidental care acționează astfel. Nici CIA, nici MI6, nici serviciile de securitate franceze sau germane nu sunt implicate în așa ceva. Lasă acest lucru pe mâna autorităților civile. 

Expertiza Mossadului constă în utilizarea contactelor sale discrete, în special în lumea arabă și musulmană. Israelul întreține relații diplomatice cu 100 de țări, Mossadul are legături nedivulgate cu circa 140 de state.

Kiturile medicale au fost obținute din țări cu care Israelul nu are relații diplomatice, scrie Jerusalem Post. Potrivit postului de televiziune Al Jazeera, țările respective ar fi din Golful Persic, ceea ce ar constitui un motiv serios pentru care Mossad a fost scos la înaintare în acest demers.

Alte stiri din Externe

Ultima oră