Ucraina este deschisă să discute despre un „model non-NATO”, spun negociatorii

07 Mar 2022
Ucraina este deschisă să discute despre un „model non-NATO”, spun negociatorii

Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială în discuțiile cu Rusia, dar este deschisă să discute despre „modele non-NATO” pentru viitorul său, într-un forum mai larg, a declarat unul dintre negociatorii săi pentru canalul de Știri Fox citat de Reuters.

Ucraina a urmărit aderarea la Uniunea Europeană și NATO, ambele cereri fiind contestate de Moscova. Președintele rus Vladimir Putin a citat potențiala apartenență a Ucrainei la NATO ca dovadă a ceea ce el descrie drept o agresiune NATO împotriva Rusiei.

„Răspunsul pe care îl primim din partea țărilor NATO este că nu sunt pregătiți nici măcar să discute să intrăm în NATO, nu pentru următoarea perioadă de cinci sau 10 ani”, a declarat negociatorul David Arakhamia în observațiile publicate pe site-ul Fox News.

„Suntem gata să discutăm despre câteva modele non-NATO. De exemplu, ar putea exista garanții directe din partea diferitelor țări precum SUA, China, Marea Britanie, poate Germania și Franța. Suntem deschiși să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu numai în discuții bilaterale cu Rusia, dar și cu alți parteneri”.

Delegațiile din Ucraina și Rusia au avut două runde de discuții de când Rusia a lansat o invazie a vecinului său pe 24 februarie.

Sursa: Reuters

Alte stiri din Externe

Ultima oră