Theresa May cere amânarea Brexitului până la 30 iunie

05 Apr 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Theresa May cere amânarea Brexitului până la 30 iunie

Premierul britanic Theresa May i-a transmis o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care a solicitat amânarea Brexitului până la 30 iunie pentru a permite Parlamentului de la Londra să agreeze un acord de retragere.

"Regatul Unit propune ca această perioadă să se încheie în 30 iunie 2019", a precizat Theresa May în scrisoare, potrivit Reuters.

Theresa May a menționat că, dacă se va ajunge la un acord înaintea acestei date, Regatul Unit va propune ca termenul amânarea să fie devansat.

"Guvernul dorește să convina un calendar pentru ratificare care să permita Regatului Unit să se retragă din Uniunea Europeană înainte de 23 mai 2019 și, de aceea, să anuleze alegerile pentru Parlamentul European, dar va continua să se pregătească responsabil pentru a organiza alegeri dacă acest lucru nu se va dovedi posibil" a punctat adauga premierul britanic în scrisoarea adresată lui Donald Tusk.

Citând un oficial european de rang înalt, BBC a relatat că președintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut o ofertă de amânare "flexibilă" de 12 luni pentru iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

La ultimul summit liderii UE au dat termen Regatului Unit până în 12 aprilie pentru a ratifica acordul, urmând ca ieșirea din Uniunea Europeană să aibă loc la 22 mai.

Marea Britanie trebuie fie să prezinte un plan alternativ credibil pentru a primi o amânare pe termen mai lung, fie să părăsească UE fără acord la 12 aprilie.

Camera Comunelor a aprobat un proiect de lege prin care o obligă pe Theresa May să ceară o amânare de lungă durată a Brexit, excluazând posibilitatea ieșirii din UE fără acord.

Parlamentarii britanici au votat proiectului de lege cu 315 sufragii "pentru" și 310 "împotriva", precizează The Guardian.

Proiectul de lege a fost depus de laburista Yvette Cooper și de Sir Oliver Letwin, fost ministru conservator. Yvette Cooper a descris proiectul de lege ca fiind o modalitate "simplă, practică și transparentă" de a susține premierul în procesul de retragere.

Critici ale liderilor europeni

Uniunea Europeană nu va fi pe termen lung "ostatică" în criza Brexit, a afirmat Emmanuel Macron, președintele Franței, insistând ca Marea Britanie să propună o soluție privind ieșirea ordonată din Uniunea Europeană până în 10 aprilie.

"Prioritatea noastră este buna funcționare a Uniunii Europene și a pieței unice. Uniunea Europeană nu poate fi pe termen lung ostatica crizei politice din Marea Britanie", a declarat Emmanuel Macron în cursul unei întrevederi cu premierul Irlandei, Leo Varadkar. "Marea Britanie trebuie să prezinte un plan alternativ credibil până în 10 aprilie, altfel, de facto, alege retragerea din Uniunea Europeană fara acord", a subliniat Emmanuel Macron, citat de 20minutes.fr.

Premierul irlandez Leo Varadkar a afirmat că liderii europeni trebuie să rămână deschiși pentru orice propunere credibilă a premierului britanic, Theresa May, privind ieșirea Marii Britanii din UE, relatează Reuters. "Încă este timp ca premierul să se prezinte în fața Consiliului cu propuneri credibile și care să aibă un drum clar spre succes. Trebuie să fim deschiși la orice propunere ne-ar putea prezenta".

Un nou referendum?

Partidul Laburist poate face o înțelegere cu premierul Theresa May referitoare la aranjamentele vamale viitoare între Regatul Unit și Uniunea Europeană, dar nu poate susține vreo propunere privind Brexit dacă aceasta nu include organizarea unui nou referendum, a precizat Tom Watson, vicepreședinte al formațiunii politice. 

Reprezentanții guvernului și cei ai opoziției laburiste se întâlnesc în încercarea de a găsi o soluție la actualul impas în care se află procesul de iesșre a Regatului Unit din UE. "Linia noastră roșie este o formă de uniune vamală. Mi se pare că pozițiile noastre ar putea fi convergente în această privință, dar să șsteptăm rezultatul discuțiilor" a afirmat Tom Watson.

După ce acordul de retragere a Regatului Unit din UE a fost respins de trei ori de parlamentarii britanici, premierul Theresa May l-a invitat pe liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, la consultări în Parlament în încercarea de a găsi o cale de depășire a impasului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră