UPDATE. Epava avionului prăbuşit în Marea Neagră a fost găsită

26 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Epava avionului prăbuşit în Marea Neagră a fost găsită

Autoritățile ruse au anunţat că fuselajul avionului a fost localizat la o distanță de 1,7 kilometri de coastă și la o adâncime de 27 de metri. Se presupune că majoritatea celor 92 de victime se află în interiorul fuselajului, relatează agenţia EFE, citată de agerpres.ro.

O eroare de pilotaj sau o defecţiune tehnică, nu terorismul, este cea mai probabilă cauză a prăbuşirii avionului militar rusesc în Marea Neagră, a anunţat luni  Ministerul Transporturilor de la Moscova. Astăzi este zi de doliu naţional în memoria victimelor, relatează CBS.

Toţi cei 84 de pasageri şi cei opt membri ai echipajului aflaţi la bordul avionului militar Tu-154 au murit duminică dimineaţa după ce ce aparatul s-a prăbuşit la două minute după decolarea de pe aeroportul din Soci. Printre pasageri se aflau membrii renumitului cor al Armatei Roşii, nouă jurnalişti ruşi şi un doctor cunoscut pentru acţiunile sale de caritate în zonele de război.

Peste 3000 de salvatori de pe 32 de nave, inclusiv 100 de scafandri, caută resturile avionului prăbuşit de-a lungul ţărmului Mării Negre, a anunţat Ministerul rus al Apărării. Elicoptere, drone şi submarine sunt folosite pentru a ajuta la găsirea cadavrelor şi resturilor  de avion. Lumini foarte puternice au fost folosite pe timpul nopţii pentru a putea continua operaţiunile de căutare.

Ministrul rus al Transporturilor, Maxim Sokolov, a declarat luni, într-o intervenţie televizată, că terorismul nu se numără printre variantele privind cauza prăbuşirii avionului şi de aceea autorităţile caută indicii privind o posibilă defecţiune tehnică sau eroare de pilotaj.

Totuşi, câţiva experţi în aviaţie susţin că există factorii care ar indica un atac terorist, cum ar fi lipsa vreunei raportări a echipajului despre o defecţiune tehnică şi împrăştirea resturilor avionului pe o suprafaţă foarte mare.  

“Posibile defecţiuni... cu siguranţă nu ar fi împiedicat echipajul să le raporteze”, a declarat Vitaly Andreyev, fost controlor de trafic aerian.

Echipele de intervenţie rapidă au găsit resturi de avion la o milă distanţă de ţărm, dar un ministru adjunct de la Apărare a declarat că experţii estimează că locul prăbuşirii avionului se întinde la 3.7 mile de ţărm.

Până luni dimineaţă, echipele de salvare au recuperat 11 cadavre şi fragmente de trupuri umane. Acestea au fost transportate la Moscova pentru a fi identificate.

Drapelurile au fost coborâte în bernă, iar la aeroportul din Soci şi la sediul central al corului Armatei ruse au fost depuse flori.

Avionul care plecase de pe aeroportul militar Chkalovsky din Moscova a făcut escală la Soci pentru alimentare. Corul Armatei Roşii şi Ansamlul de dans Alexandrov mergeau la un concert de Anul Nou la baza aeriană rusească din provincia siriană Latakia.

În ciuda legăturilor cu Siria, Sokolov a spus că guvernul rus a transmis că nu vor fi întărite măsurile de securitate pe aeroporturile din Rusia.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră