Salzburg-ul suferă de paranoia cersetorilor romani

17 Apr 2015 | scris de Istvan Deak
Salzburg-ul suferă de paranoia cersetorilor romani

Autoritățile din Salzburg par să se fi saturat de prezenta cersetorilor romani în orașul austriac și pregătesc măsuri dure împotriva acestora.

Partidul ÖVP și presa locala fac presiuni ca sa fie trimisi cat mai repede acasa cei aproximativ 150 de cerșetori romani care le-au invadat orasul. “Avem impresia ca orașul lui Mozart ar fi sub asediul unor hoarde de infractori, dar situația nu este atât de dramatica”, comenteaza jurnalistii de la cotidianul Der Standard din Viena.

Jurnalistii austrieci spun ca cei mai mulți migranti ai saraciei provin din Romania și se ocupa cu cersetoria în zona istorica a orașuluim. Noptile și le petrec sub cerul liber. Unii s-au stabilit cu toată familia sub poduri. Doar 35 dintre ei au primit locuri în cartierul de noapte al organizatiei Caritas.

În câteva zile, în conditii de temperaturi ridicate, centrul își va sista activitatea. OVP cere interzicerea și pedepsirea cersetoriei în oraș. Curtea Constitutionala se opune.

Posibila interzicere a cersetoriei in zona istorica
Cercetatorii și organizatiile non-guvernamentale pentru drepturile omului se așteaptă la o interzicere a cersetoriei în zona istorica a orașului.

Poziția partidului este sustinuta și de șeful Poliției Salzburg, Franz Ruf. Acesta a decis creearea unui departament specializat pe probleme de cersetorie.

Presa de la Viena acuza poliția din Salzburg de o atitudine impartiala fata de evenimentele care ii vizeaza pe cetatenii romani. “Saptamana trecută, în comunicatul poliției legat de o spargere comisa de doi cetateni romani, se scria ca aceștia dezvolta o plăcere ca în timp ce proprietarii dorm, aceștia să facă dus sau sa folosească toaleta și abia apoi să se apuce de furat”, notează der Standard.

Primarul din Salzburg, Heinz Schaden (SPÖ) analizează în ce măsura s-ar putea limita spațiul și timpul în care se poate practica cersetoria, asemenea muzicienilor de strada, cu intervale de timp și spatii special amenajate.

Opozitie exista din partea unor organizații private. “Ar trebui sa analizăm cum putem sa oferim cazare în situații de urgenta pentru 50 de persoane. La probleme sociale poți sa răspunzi doar cu măsuri sociale. Campania dusa împotriva romanilor de pe străzile orașului arata ce spirit de extrema dreapta domneste în Salzburg. Aceștia au nevoie de asistenta sociala, nu de poliție, ca sa li se explice clar unde nu au voie sa stea. Reglementarile actuale care interzic cersitul agresiv și cersitul cu copiii sunt mai mult decât suficiente”, considera Ulrike Saghi.


Alte stiri din Externe

Ultima oră