România declară persona non grata un oficial din cadrul Ambasadei Federației Ruse

26 Apr 2021 | scris de Andreea Vasilescu
România declară persona non grata un oficial din cadrul Ambasadei Federației Ruse

România expulzează un oficial din Ambasada Rusiei la București, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. E vorba despre Aleksei Grișaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse, declarat persona non grata pe teritoriul României pe motiv că activitățile lui încalcă prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Convenția de la Viena prevede între altele că personalul diplomatic nu are dreptul să se angajeze în activități de spionaj. În acest caz, oficialul militar rus ar fi acuzat că a încălcat exact această prevedere, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Aleksei Grișaev era la post în România din septembrie 2018, potrivit MAE.

România e la prima expulzare a unui oficial rus, la doar câteva zile după ce Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria au adoptat măsuri similare.

Anunțul privind expulzarea oficialului rus vine cu o zi înainte de ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care are pe agendă comportamentul Rusiei în regiune.

Comunicatul integral al MAE:

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Aleksei Grișaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valeri Kuzmin.

REACȚIA RUSIEI

Rusia consideră decizia României de a declara un diplomat rus persona non grata drept un pas neprietenos și își rezervă dreptul de a „lua măsuri de răspuns adecvate”, a declarat, luni, ambasadorul Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin.

„Această decizie este, fără îndoială, una neprietenoasă și nu contribuie la îmbunătățirea relațiilor interstatale dintre Federația Rusă și România” – a subliniat ambasadorul rus.

„În conformitate cu Convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns corespunzătoare” – a adăugat diplomatul rus.

Potrivit afirmaţiilor sale, reprezentanții Ministerului de Externe al României în discuțiile cu partea rusă „au evitat cu grijă orice comentarii” referitoare la decizia sa.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră