Rezultate neconcludente. Cum va arăta noul Parlament de la Chișinău

26 Feb 2019 | scris de A.V.
Rezultate neconcludente. Cum va arăta noul Parlament de la Chișinău

Rezultatele preliminare, după prelucrarea a 100% din procesele-verbale în urma alegerilor de duminică din Republica Moldova, arată că Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, Blocul electoral ACUM – 26 de mandate, iar Partidul Șor – 7. Totodată, în Parlamentul de la Chișinău au acces trei candidați independenți.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputați sunt aleși în baza sistemului electoral mixt, potrivit Radio Chișinău.

Comisia Electorală Centrală prezintă Curții Constituționale setul de acte și lista deputaților aleși în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor. Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de cinci zile după primirea actelor de la CEC.

La alegerile parlamentare de duminică, 24 februarie, au participat 1 453 013 de alegători, ceea ce reprezintă 49,22% din numărul total de alegători înscriși pe listele electorale.

Ecuația se schimbă dacă există contestații depuse în instanța de judecată. În acest caz, mandatele deputaților nu vor fi validate până la soluționarea definitivă a litigiilor de către instanțele de judecată.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova nu au trecut neobservate în presa internaţională.

Președintele Republicii Moldova nu a reușit să obțină un parlament "prorusesc", notează agenția de presă rusă Rosbalt, iar RIA Novosti titrează: ”Participanții la referendumul din Republica Moldova au susținut reducerea numărului de deputați în parlament”.

"Împărţită între Moscova şi UE, Moldova şi-a ales Parlamentul", citim în La Libre Belgique, care detaliază: "Un scrutin marcat de acuzaţii de fraudă şi care reflectă profunda diviziune a ţării - între partizanii unei apropieri de Moscova şi cei ai aderării la Uniunea Europeană".

Financial Times remarcă faptul că Moldova urmează să se confrunte cu negocieri politice dure după un scrutin neconcludent, care anunţă o perioadă de incertitudine politică într-una din cele mai sărace ţări ale Europei.

Pentru Le Monde, însă, "victoria proruşilor marchează eşecul strategiei europene": "Fosta republică sovietică rămâne divizată cultural, lingvistic şi politic între Est şi Vest, o parte a populaţiei sale visând chiar la o alipire la România. Acest rezultat electoral, într-o ţară considerată elevul bun al integrării europene, care a semnat un accord de asociere cu Bruxelles-ul în 2014, este totuşi frapant", conchide Le Monde.

SURSA FOTO: Colaj Agora.md

Alte stiri din Externe

Ultima oră