Referendumul din Ungaria NU este valid. 3,2 milioane de oameni au spus NU cotelor de refugiaţi

03 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Referendumul din Ungaria NU este valid. 3,2 milioane de oameni au spus NU cotelor de refugiaţi


Numărul de voturi exprimate în cadrul acestui referendum nu a atins cele 50% plus unu necesare validării referendumului.

Şefa NVI, Ilona Palffy, a declarat că după numărarea a 98,82% dintre voturi, numărul celor valide este de 3,2 milioane. Referendumul ar fi avut nevoie de 4.1 milioane de voturi valide pentru a fi putut fi declarat valid la rândul său.

Cu toate astea, premierul ungar, Viktor Orban, a declarat duminică seara că Uniunea Europeană "nu va putea să impună Ungariei voința sa" în problema imigrației.
După numărarea a 99,7% din voturi, pentru "nu" au votat 98,3% dintre cei care s-au prezentat la urne, în timp ce rata participării a fost de numai 39,8% din numărul alegătorilor înscris, ceea ce invalidează referendumul.

Acest rezultat mediocru va surprinde mai multe cancelarii europene şi va relativiza puterea premierului ungar în ţara sa, mai ales că pentru acest referendum campania în favoarea unui „da” pentru cotele obligatorii de refugiaţi a fost inexistentă, comentează cotidianul francez Le Monde.

"Vreţi ca Uniunea Europeană să impună relocarea obligatorie în Ungaria a cetățenilor de altă naţionalitate decât cea maghiară, fără consimțământul Parlamentului?".Aceasta este întrebarea retorică pusă de guvernul ungar unui număr de aproximativ opt milioane de alegători, duminică, scrie Deutsche Welle. Și, pentru a înţelege toată lumea despre ce este vorba, toată ţara a fost împânzită de postere în care lumea este îndemnată să răspundă cu "NU", adaugă sursa citată.

Actuala campanie a apărut în urma deciziei UE, luată în plină criză a refugiaților, în toamna anului 2015, de distribuire a numărului mare de refugiaţi din țările cele mai afectate - Grecia și Italia - în toate statele Uniunii. Decizia a fost luată cu o majoritate calificată, o măsură neobişnuită, pentru că de obicei deciziile în Consiliu se iau cu unanimitate.

Rezultatul nu l-a împiedicat pe Viktor Orban să prezinte rezultatul drept o mare victorie personală: în număr de voturi exprimate, niciodată atâţia cetăţeni ungari nu au fost alături de putere, la urne, ca acum. Viktor Orban subliniază că numărul voturilor este mai mare decât cel din 2003, când cetăţenii Ungariei au validat intrarea ţării lor în Uniunea Europeană (atunci au votat pentru doar 3,05 milioane).

Alte stiri din Externe

Ultima oră