Franţa exclude un referendum privind apartenenţa la UE

30 Iun 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Franţa exclude un referendum privind apartenenţa la UE

Presedintele Francois Hollande a exclus organizarea in Franta a unui referendum pe tema apartaenenţei la UE,scrie agerpres.ro care citează un interviu acordat publicaţiei Les Echos.

Tot mai multe apeluri se fac auzite în Franța în vederea organizării unui referendum cu privire la UE, de când britanicii au votat, cu o săptămână în urmă, pentru ieșirea țării lor din Uniune.
Politicieni importanți, inclusiv ministrul economiei Emmanuel Macron și favoritul pentru alegerile prezidențiale din 2017 Alain Juppe, fost premier de centru-dreapta, au îndemnat la organizarea unui referendum cu privire la un nou proiect UE. Doar Frontul Național de extremă dreapta a îndemnat la un referendum cu privire la apartenența țării la UE.


'De ce să organizezi un asemenea tumult și confruntare dacă nu pentru a părăsi UE? Minciuni, simplificări, excese și chiar violența pe care le-am văzut în timpul campaniei pentru referendum în Marea Britanie nu au fost suficiente pentru acești 'ucenici vrăjitori'?', a declarat Hollande pentru cotidianul Les Echos, întrebat dacă ar trebui să fie organizat un referendum în Franța.


Mulți din Franța sunt din ce în ce mai deziluzionați cu o Europă pe care ei o văd ca fiind mult prea pro-economie de piață și insuficient de protectoare, ceea ce face ca rezultatul unui astfel de referendum să fie greu de prevăzut. În 2005, o propunere de Constituție a UE a fost blocată prin referendum în Franța și Olanda.
Circa 55% dintre alegătorii francezi nu doresc organizarea unui referendum cu privire la apartenența la UE, în timp ce 45% cred că aceasta ar fi o idee bună, potrivit unui sondaj Elabe dat publicității miercuri.
Votul cu privire la UE va fi dat în timpul alegerilor prezidențiale, a conchis Hollande pentru Les Echos. 'Astfel, experiența britanică va fi un exemplu sau un contra-exemplu', a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră