Protestele din România, la loc de cinste în presa străină

23 Ian 2017 | scris de Istvan Deak
Protestele din România, la loc de cinste în presa străină

Marile agenţii de presă internaţionale, de la Reuters la France Presse, Associated Press şi DPA, precum şi cotidiane importante din Europa şi SUA scriu despre protestele din mai multe oraşe ale României, care au marcat ziua de duminică. Toţi jurnaliştii străini subliniază prezenţa la protest a preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Cotidianul britanic The Guardian ţine să sublinieze că la protestul din Bucureşti, unde au participat peste 10.000 de oameni, au fost prezenţi atât persoane în vârstă, cât şi tineri cu copii pe umeri.

Portalul POLITICO.EU scrie că cel puţin 20.000 de români au ieşit în stradă duminică la Bucureşti şi în alte oraşe importante din ţară, după manifestaţii de mai mică amploare miercuri şi joi.

„De ce ar vrea ei să treacă aceste texte de lege acum, dacă nu ar fi pentru a-i salva pe oamenii politici urmăriţi în justiţie sau deja condamnaţi? Trebuie împiedicaţi”, a declarat o manifestantă în vârstă de 74 de ani, citată de arcinfo.ch, care preia o ştire a agenţiei ATS. Ea a invocat cazul liderului social-democraţilor, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală şi acuzat de abuz de putere într-un dosar vizând angajări fictive, care ar putea figura printre beneficiari.

Zeci de mii de români au ieşit în stradă în capitala României, Bucureşti, şi în alte oraşe, scrie BBC News, notând că manifestanţii s-au îndreptat spre Guvern.
RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY, care anunţă că cel puţin 15.000 de manifestanţi s-au strâns în Piaţa Universităţii, aminteşte că planurile noului premier Sorin Grindeanu “au fost criticate de preşedinte, de Procurorul General, de Curtea Supremă şi de procurorii specializaţi în combaterea crimei organizate”.

REUTERS a scris că mii de români “s-au strâns în ger în Piaţa Universităţii, locul tuturor protestelor majore după ce România a răsturnat comunismul, în 1989”.

“Manifestanţi de toate vârstele au fluturat pancarte pe care scria ‘Suntem treji’ sau ‘Vrem dreptate, nu corupţie’ şi au scandat ‘Hoţii’”, adaugă agenţia, precizând că mulţimii i s-a alăturat şi preşedintele Klaus Iohannis. 
Agenţia franceză France Presse aminteşte, în context, că Executivul de la Bruxelles, “care supraveghează îndeaproape reforma justiţiei în România, a avertizat în raportul său anual din 2015 în legătură cu orice proiect care ar avea ca efect "achitarea persoanelor condamnate pentru infracţiuni de corupţie’”.

Germanii de la DPA notează că preşedintele Klaus Iohannis s-a alăturat protestului de duminică de la Bucureşti şi că manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe din România.

Agenţia ASSOCIATED PRESS a scris că “mii de oameni au mărşăluit în capitala României şi în alte oraşe duminică, pentru a protesta faţă de propunerea Guvernului de a graţia mii de deţinuţi, măsură despre care criticii spun că ar putea submina lupta anti-corupţie”.

Agenţia belgiană BELGA afirmă că “peste 15.000 de români, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, au ieşit în stradă duminică pentru a protesta faţă de un decret care le-ar permite oamenilor politici să scape de urmăririle penale”.

Interesant, protestul de la Bucureşti a ajuns şi în atenţia postului iranian de televiziune PRESS TV, care notează că peste 10.000 de oameni au ieşit în stradă în toată România pentru a protesta faţă de planul Guvernului de a graţia mii de deţinuţi.

Televiziunea de la Teheran, ca şi celelalte mijloace de informare în masă care au relatat despre protestele din România, relatează că criticii proiectului premierului Sorin Grindeanu spun că acesta este un complot pentru a-i ajuta pe aliaţii Guvernului condamnaţi pentru corupţie şi alte infracţiuni.

Press TV oferă ca exemple cazul liderului PSD Liviu Dragnea, care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea alegerilor, dar şi pe al lui Dan Voiculescu, „mogulul media condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani”.

Anterior, publicaţia germană Die Welt publicase un articol dur la adresa Guvernului de la Bucureşti, notând că "UE ignoră farsa de la București, iar România alunecă în abis". Articolul, pe larg, îl găsiţi AICI.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră