Protestele din Canada: Convoiul camioanelor blochează cel mai aglomerat pod care face legătura cu SUA

09 Feb 2022
Protestele din Canada: Convoiul camioanelor blochează cel mai aglomerat pod care face legătura cu SUA Galerie foto (2)

Șoferii de camion canadieni furioși blocau marți cea mai aglomerată trecere cu Statele Unite, în timp ce prim-ministrul Justin Trudeau se pregătea să se confrunte cu parlamentul pentru a discuta despre criza în creștere.

Blocada ar putea submina industria auto care se bazează pe mișcarea componentelor peste graniță pentru a aproviziona fabricile în Ontario și Midwestul Statelor Unite, spun jurnalistii de la New York Times

 

Pe măsură ce capitala Canadei a rămas paralizată de aproape două săptămâni din cauza protestelor împotriva restricțiilor pandemice, o nouă blocare rutieră a întrerupt efectiv cea mai aglomerată legătură a Canadei cu Statele Unite, amenințând să submineze un sector semnificativ al economiei țării.

Șoferii care cer încetarea obligațiilor federale de vaccinare împotriva COVID-19 pentru traficul transfrontalier au sosit pentru prima dată la Ottawa pe 28 ianuarie și au preluat treptat centrul capitalei Canadei.

Pe măsură ce poliția începea încet să preia controlul, protestatarii - dintre care mulți cer ca Trudeau să demisioneze- și-au mutat atenția către Podul Ambasador care leagă Detroit și Windsor.

Camioanele au început să blocheze traficul luni târziu, iar un site web al guvernului canadian a arătat că podul a fost închis în ambele direcții.

Deși mai mic decât protestele care zguduie centrul orașului Ottawa, noul protest vizează podul Ambassador, o legătură vitală pentru industria de automobile care se bazează pe un transport constant de piese și componente de peste graniță pentru a menține fabricile în Ontario și Midwestul Statelor Unite.

 

Camioanele grele și vehiculele private au blocat traficul cu destinația Canada. Marți dimineața, Agenția pentru Serviciile de Frontieră din Canada a anunțat podul ca fiind „închis temporar”. Dar poliția din Windsor a spus pe Twitter că traficul se deplasează din nou către Statele Unite printr-o intrare secundară a podului.

Protestele amenință lanțul de aprovizionare al unei industrii cu legături profunde între Canada și Statele Unite.

Flavio Volpe, președintele Asociației Producătorilor de Piese Auto, un grup comercial canadian, a declarat că aproximativ 300 de milioane de dolari în mărfuri trec zilnic podul, din care aproximativ 100 de milioane de dolari sunt legate de industria auto. Majoritatea fabricilor de asamblare, a spus el, au suficiente piese pentru o singură zi de producție, ceea ce crește posibilitatea disponibilizării dacă există o întrerupere prelungită a trecerii frontierei.

Majoritatea camioanelor din protestul de la Windsor au fost acoperite cu steaguri și afișe care denunțau oàbligațiile de vaccinare și pe prim-ministrul Justin Trudeau.

Trudeau a avut propriul său mesaj pentru protestatarii din capitală, pe care i-a acuzat că subminează democrația canadiană: „Trebuie să înceteze”. Vorbind luni seară la Camera Comunelor din Ottawa, prim-ministrul a spus că protestele, care au început în opoziție cu restricțiile Covid-19, îi hărțuiesc pe locuitorii din Ottawa „în propriile lor cartiere”. Ei „încearcă să ne blocheze economia, democrația și viața de zi cu zi a concetățenilor noștri”, a spus el.

Dar prim-ministrul s-a confruntat marți cu noi disidențe din rândurile propriului său partid când Joël Lightbound, un membru liberal al Parlamentului din Quebec, s-a pronunțat împotriva modului în care Trudeau a gestionat pandemia spunând că oamenii îngrijorați de politicile guvernului au „preocupări legitime.”

El a spus că Trudeau nu ar trebui să „demonizeze” oamenii îngrijorați de restricțiile pandemice.

În Ottawa, marți, câteva sute de camioane au continuat să paralizeze centrul orașului dar claxonatul non-stop a părut sa înceteze în timpul nopții. Manifestațiile de la Ottawa au început în ianuarie cu un convoi de șoferi de camion și protestatari care se opuneau vaccinării obligatorii a șoferilor care trec granița dintre SUA și Canada dar s-a transformat într-un protest împotriva restricțiilor pandemice în general și a conducerii lui Justin Trudeau.

Unii dintre șoferii de camion și-au imobilizat vehiculele scoțându-le anvelopele și punând frânele ceea ce denota la complexitatea demontării ocupației.

Până în prezent, toate companiile de remorcare contractate de oraș au refuzat să tracteze vehiculele gigantice, a declarat Steve Kanellakos, managerul orașului Ottawa, luni după-amiază.

Sursa: New York Times

Alte stiri din Externe

Ultima oră