Prinți, acuzați de trădare și complot în Arabia Saudită. Ce măsuri au fost luate în privința membrilor familiei regale

08 Mar 2020 | scris de A.V.
Prinți, acuzați de trădare și complot în Arabia Saudită. Ce măsuri au fost luate în privința membrilor familiei regale

Trei prinți au fost reținuți sâmbătă în Arabia Saudită. Membrii familiei regale saudite au fost acuzați de complot pentru organizarea unei lovituri de stat.

Printre cei reținuți se numără prințul Ahmed bin Abdulaziz, fratele mai tânăr al regelui Salman, şi prinţul Mohammed bin Nayef, nepotul regelui, relatează Reuters.

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman (34 de ani) , fiul regelui Salman (84 de ani), conducător de facto al Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol din lume şi aliat major al Statelor Unite, şi-a consolidat puterea de la îndepărtatea lui Mohammed bin Nayef din poziţia de moştenitor, într-un puci de palat din 2017.

Mai târziu în acel an, bin Salman a arestat mai mulţi membri ai casei regale şi saudiţi cu rang înalt, pe care i-a ţinut timp de mai multe luni în hotelul Ritz-Carlton din Riad, în cadrul unei campanii anticorupţie care a provocat şocuri în ţară şi în străinătate.

Cinci surse au declarat că prinţul Ahmed şi Mohammed bin Nayef au fost reţinuţi în ultima operaţiune.

Trei dintre surse, inclusiv una regională, a spus că Mohammed bin Nayef şi fratele său vitreg Nawaf au fost ridicaţi vineri dintr-o tabără privată din deşert. Două surse au arătat că Ahmed a fost ridicat de la locuinţa sa.

Prinţul Mohammed ”i-a acuzat de contacte cu puteri străine, inclusiv cu americani şi cu alte persoane, pentru a da o lovitură de stat”, a spus sursa regională.

“Cu aceste arestări, prinţul Mohammed şi-a consolidat controlul total al puterii. Această epurare s-a încheiat”, a adăugat sursa, indicând că nu au mai rămas rivali care să îi conteste succesiunea la tron.

O altă sursă a spus că prinţii sunt acuzaţi de ”trădare”. O a treia sursă a arătat că aceştia discutau despre un puci cu sprijinul unor triburi puternice, dar că discuţiile nu ajunseseră în stadii avansate.

Biroul de presă al guvernului nu a răspuns unei solicitări de comentarii referitoare la detenţii, despre care publicaţia Wall Street Journal a scris prima oară.

UPDATE

Un al patrulea prinț ar fi fost reținut sâmbătă, din ordinul prințului moștenitor, potrivit The New York Times, care citează două persoane apropiate familiei regale. Cu această ocazie s-ar fi încheiat și ultima etapă din procesul de consolidare a puterii de către prinț.

În plasă ar fi căzut un fost șef al serviciilor de informații ale armatei, prințul Nayef bin Ahmed.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră