Primarul orașului Gdansk a murit. El fusese înjunghiat duminică seara, la un concert caritabil

14 Ian 2019 | scris de M.C.
Primarul orașului Gdansk a murit. El fusese înjunghiat duminică seara, la un concert caritabil Galerie foto (2)

Primarul din Gdansk, oraș-port în nordul Poloniei, Pawel Adamowicz, a decedat luni în urma agresiunii cu cuţitul a cărei victimă a fost duminică seara, au anunţat medicii.

Primarul fusese transportat la spital în stare foarte, foarte gravă, după ce i s-au efectuat manevre de resuscitare la locul atacului. A fost grav rănit la inimă, diafragmă și abdomen.

”În pofida tuturor eforturilor noastre, nu am reuşit să-l salvăm”, a declarat medicul Tomasz Stefaniak, citat de agenţia poloneză de ştiri PAP.

Operat în noaptea de duminică spre luni timp de cinci ore, Pawel Adamowicz a rămas conectat la aparate, starea sa fiind apreciată drept foarte gravă. Medicii au spus că următoarele ore după operație vor fi decisive.

Din păcate, primarul, care avea doar 53 de ani, nu a supraviețuit acestui atac.

Adamowicz a pierdut o ”cantitate enormă” de sânge, ceea ce i-a provocat o hipoxie - diminuare a nivelului de exogen în sânge.

Sute de persoane au răspuns luni dimineaţa, la Gdansk, unui apel la donare de sânge. 

Faptul că atacatorul a putut nu doar să obţină acces pe scenă şi să atace primarul dar şi să se adreseze mulţimii după incident a ridicat întrebări serioase cu privire la securitatea de la eveniment, care a fost gestionată de o firmă privată.
 
Atacul a avut loc în timpul unui eveniment de caritate unde erau strânse fonduri bani pentru a trata copiii din spitalele de stat.
 
Adamowicz era o voce liberală puternică într-o ţară guvernată de partidul de dreapta Lege şi Justiţie din 2015. El era cunoscut în Polonia dar şi la nivel internaţional ca fiind un apărător al drepturilor comunităţii LGBT şi al migranţilor şi refugiaţilor.

Politicieni din întregul spectru politic din Polonia, printre care premierul Mateusz Morawiecki şi ministrul de interne Joachim Brudzinski, au condamnat atacul asupra lui Adamowicz.

Primarul oraşului Gdansk era un opozant declarat al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).

Pawel Adamowicz era unul dintre cei mai longevivi primari din Polonia, fiind în această funcţie din 1998. La alegerile regionale din 2018, el a obţinut 65% din voturi.

UPDATE

Platforma europeană European Network Remembrance and Solidarity (ENRS) postează, în pagina sa de Facebook, un mesaj de omagiere a lui Pawel Adamowicz. ”Avem un mare respect pentru munca sa prețioasă, mai ales pentru participarea sa la opoziția democrată, în anii 80”, scriu cei de la ENRS.

Orașul Gdansk este un simbol al luptei anticomuniste, al șantierelor navale și al celebrului sindicat Solidaritatea.

Un centru dedicat istoriei miticei mișcări sindicale Solidaritatea, care a contribuit semnificativ la căderea regimului comunist din Polonia, a fost realizat cu fonduri europene în orașul Gdansk.

Centrul European al Solidarității (CES), care se asează și pe celelalte mișcări disidente născute în Europa în perioada comunistă, are o suprafață de aproximativ 26.000 de metri pătrați și găzduiește o expoziție permanentă despre Solidaritatea, diferite expoziții temporare, o bibliotecă, o sală de lectură și o spațioasă sală de conferințe.

Crearea unui ‘centru mondial pentru ideile libertății, democrației și solidarității’ a fost stabilită printr-o decizie luată în 2005 de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, și de fostul președinte polonez Lech Walesa, unul dintre liderii cheie ai sindicatului Solidaritatea, format în șantierele navale din Gdansk.

UPDATE

Mii de polonezi au protestat luni împotriva urii şi a violenţei, la Varşovia şi în alte localităţi, după decesul primarului din Gdansk, Pawel Adamowicz, relatează PAP, preluată de France Presse.

Manifestaţiile după atac s-au desfăşurat sub sloganul "Opriţi ura". La Gdansk, preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, născut în acest oraş, a vorbit în faţa mulţimii: "Îţi promit azi, dragă Pawel, că pentru tine vom elibera de ură Gdanskul nostru, Polonia noastră şi Europa noastră".

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, premierul Mateusz Morawiecki, ministrul de interne Joachim Brudzinski şi politicieni din mai multe partide au condamnat atentatul şi au transmis condoleanţe după moartea lui Adamowicz. Acesta a fost ales prima dată în 1998 şi în 2018 a obţinut 65% din voturi, fiind printre primarii cei mai vechi în funcţie din Polonia, scrie agerpres.ro.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră