Președintele Iranului acuză Israelul pentru asasinarea directorului programului nuclear iranian

28 Noi 2020 | scris de A.V.
Președintele Iranului acuză Israelul pentru asasinarea directorului programului nuclear iranian

Preşedintele Iranului a acuzat sâmbătă Israelul că a asasinat un proeminent om de ştiinţă iranian suspectat de multă vreme că ar fi creierul unui program nuclear secret, informează televiziunea de stat, citată de Reuters şi AFP.

Conducătorii militari şi religioşi au ameninţat vineri cu răzbunarea pentru uciderea, vineri, a lui Mohsen Fakhrizadeh, despre care media susţine că a murit la spital după ce fost împuşcat de o echipă de asasini în maşina sa, în apropiere de Teheran.

"Încă o dată, mâinile nemiloase ale aroganţei mondiale, cu regimul sionist uzurpator ca mercenar, sunt pătate cu sângele unui fiu al acestei naţiuni", a denunţat Hassan Rouhani într-un comunicat publicat pe site-ul său oficial. Iran utilizează în general expresia "aroganţă mondială" pentru a desemna SUA.

"Asasinarea martirului Fakhrizadeh arată disperarea duşmanilor noştri şi profunzimea urii lor... Martiriul lui nu va încetini realizările noastre", a mai menţionat preşedintele Iranului.

Moartea lui Fakhrizadeh ar putea provoca confruntare între Iran şi duşmanii săi în ultimele săptămâni ale preşedinţiei lui Donald Trump, complicând în acelaşi timp eforturile preşedintelui-ales Joe Biden de a resuscita destinderea din timpul mandatului lui Barack Obama, comentează Reuters.

Iranul va răspunde "la momentul potrivit" pentru uciderea omului de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh, a declarat preşedintele iranian.

"Poporul nostru este prea inteligent pentru a cădea în capcana conspiraţiei puse la cale de regimul sionist. Ei vor să creeze haos dar trebuie să ştie că i-am demascat şi că nu vor reuşi", a spus Rouhani.

"Duşmanii Iranului trebuie să ştie că curajul poporului şi a responsabililor iranieni este atât de mare, că acest act criminal nu va rămâne fără consecinţe", a avertizat Hassan Rouhani la televiziune, cu prilejul reuniunii săptămânale consacrate luptei împotriva pandemiei de coronavirus.

"La momentul potrivit, ei vor răspunde la această crimă", a afirmat el.

UPDATE

Israelul şi-a plasat ambasadele din întreaga lume în stare de alertă sâmbătă după ameninţările Iranului că va retalia după uciderea unui om de ştiinţă iranian din domeniul nuclear într-o suburbie a Teheranului, relatează Reuters, citând canalul israelian N12 News.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe israelian a declarat pentru Reuters că acesta nu comentează în chestiuni de securitate legate de reprezentanţii săi peste hotare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră