Prăbușire de 7% pe piața de capital chineză. Marile burse asiatice au închis în declin

04 Ian 2016 | scris de Cristi Semeghin
Prăbușire de 7% pe piața de capital chineză. Marile burse asiatice au închis în declin

China a oprit luni tranzacţionarea acţiunilor, după ce mecanismul "circuit breaker", destinat să prevină volatilitatea pieței de capital, s-a activat, în urma declinului cu peste 7% al indicelui CSI 300, ce cuprinde acţiunile listate la bursele din Shanghai şi Shenzhen, informează Bloomberg.

Declinul încrederii investitorilor, cel care a condus la această turbulență pe piața financiară, a fost produs de publicarea datelor pentru luna decembrie a indicelui reprezentativ pentru activitatea industrială, care indică o scădere mai pronunțată decât cea estimată de analiștii financiari.

Conform analiştilor financiari, datele publicate luni dimineaţă privind indicele PMI pentru luna decembrie, care arată activitatea industrială, au indicat o scădere mai mare decât se estima, ceea ce a dus la declinul încrederii investitorilor şi la turbulenţe pe pieţele bursiere.

Indicele Shanghai Composite a scăzut cu 6,85% în timp ce indicele Shenzhen Composite a înregistrat un declin de 8,2%.

Şi alte pieţe bursiere au fost afectate, indicele Nikkei al Bursei de la Tokyo a închis luni în scădere cu 3,06%, în timp ce indicele Hang Seng al Bursei de la Hong Kong a înregistrat un declin de 2,3%.

Declinul pieței de capital din China este de așteptat să se propage și la celelalte mari burse ale lumii, extrem de reactive la acest gen de stimuli.

Alte stiri din Externe

Ultima oră