Polonia, trimisă în fața justitiei europene din cauza legii Curții Supreme

26 Sep 2018
Polonia, trimisă în fața justitiei europene din cauza legii Curții Supreme

Comisia Europeană a trimis Polonia în fața Curții Europene de Justiție căreia îi cere să se pronunțe rapid privind legea Curții Supreme poloneze ce contravine dreptului european. Polonia nu poate face recurs, dar va fi audiată de Curte înainte de declanșarea procedurii.

Comisia Europeană își menține poziția potrivit căreia legea poloneză privind Curtea Supremă este incompatibilă cu dreptul Uniunii Europene întrucât aduce atingere principiului independenței judiciare, inclusiv principiului inamovibilității judecătorilor.

Executivul de la Bruxelles a avut numeroase discuţii cu autorităţile poloneze pe marginea acestei legi, dar Varşovia şi-a menţinut poziţia.

Conform unui comunicat, Comisia consideră că Polonia nu își îndeplinește obligațiile care îi revin în temeiul articolului 19 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, coroborat cu articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Prin noua lege adoptată de Polonia, se reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă de la 70 la 65 de ani, existând astfel riscul ca 27 dintre cei 72 de judecători ai acestei instanțe să fie forțați să iasă la pensie. Măsura o vizează și pe prim-președinta Curții Supreme, al cărei mandat de şase ani, prevăzut în Constituție, ar urma să se încheie înainte de termen.

Potrivit legii, care a intrat în vigoare la 3 aprilie 2018, judecătorii actuali vizați de reducerea vârstei de pensionare au posibilitatea de a solicita o prelungire a mandatului de către președintele polonez, care poate fi acordată pentru o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată.

Aceasta trimite la pensie zeci de judecători pe care dreapta conservatoare (PiS), aflată la putere în Polonia, îi acuza că au activat sub regimul comunist.

Comisia reproşează faptul că nu au fost stabilite criterii clare pe care să se întemeieze decizia președintelui și nu este disponibilă nicio cale de atac în cazul în care solicitarea este respinsă. Singura garanție propusă de autoritățile poloneze este consultarea neobligatorie a Consiliului Național Judiciar, organism care este, în prezent, constituit într-un mod care încalcă standardele europene referitoare la independența sistemului judiciar, în opinia CE.

La 2 iulie 2018, Comisia a trimis autorităților poloneze o scrisoare de punere în întârziere referitoare la Legea privind Curtea Supremă, urmată, la 14 august 2018, de un aviz motivat.

În ambele ocazii, răspunsurile autorităților poloneze nu au reușit să atenueze preocupările de natură juridică ale Comisiei.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră