O țară din Uniunea Europeană va avea transportul public gratuit

06 Dec 2018 | scris de M.C.
O țară din Uniunea Europeană va avea transportul public gratuit

Luxemburg este pe cale să devină prima țară din lume în care transportul public va fi gratuit în totalitate, informează cotidianul britanic The Guardian.

În prezent, călătorii plătesc 2 euro pentru două ore de călătorie, suficiente pentru aproape orice traseu, țara având o suprafață de nici 3.000 de kilometri pătrați.

Biletele la clasa I costă 3 euro, iar un tichet la clasa a doua pentru o zi, pe orice mijloc de transport, costă 4 euro.

În plus, tinerii și persoanele peste 60 de ani beneficiază de transport gratuit, iar cei care fac naveta au la dispoziție un abobament anual care costă 150 de euro.

Noua coaliție de guvernământ luxemburgheză promite gratuități pe trenuri, tramvaie și autobuze de vara viitoare.

Autoritățile încearcă, astfel, să descurajeze transportul cu autovehiculele personale și să evite astfel ambuteiajele din jurul capitalei țării.

Orașul Luxemburg, capitala micului Mare Ducat de Luxemburg, suferă din cauza traficului congestionat, unul dintre cele mai problematice din lume.

Potrivit unui studiu realizat pentru situația anului 2016, șoferii din Capitală ar fi petrecut în medie 33 de ore în blocajele din trafic.

Există însă și sceptici. „Nu sunt convinsă că transportul public gratuit îi va face pe mai mulți să renunțe la mașini”, spune Claude Moyen, un profesor care face zilnic naveta până la școala unde predă, aflată în orașul Diekirch.

Coaliția aflată la guvernare în Luxemburg mai pregătește o măsură care i-ar putea spori popularitatea: legalizarea canabisului.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră