Nepszabadsag, cel mai important cotidian de opoziție din Ungaria, a fost suspendat

08 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Nepszabadsag, cel mai important cotidian de opoziție din Ungaria, a fost suspendat

Opoziția socialistă a calificat suspendarea apariției ziarului Nepszabadsag și a site-ului său "o zi neagră pentru presă" și a făcut apel la organizarea unei manifestații în fața sediului ziarului la ora 16:00 GMT.

Grupul Mediaworks a afirmat, într-un comunicat citat de agenția MTI, că suspendarea publicării ziarului a fost dictată de motive economice și că va dura până "realizarea unui nou concept". Potrivit Mediaworks, în ultimii ani, ziarul a pierdut peste 74% din tiraj şi 5 miliarde de forinţi (16,4 milioane de euro). Grupul Mediaworks susţine că ziarul trebuie adaptat la trendul actual şi că se va căuta un model, dar până acesta va fi găsit, activitatea rămâne suspendată.

Nepszabadsag are, totuşi, cel mai mare tiraj din presa ungară și este un critic vehement al premierului Orban și al politicii acestuia antiimigrație, în contextul recentului referendum pe această temă.

Viktor Orban a fost adesea acuzat că ar încerca să folosească mass-media în avantajul său și sectoare importante din presa privată au fost cumpărate de oligarhi apropiați guvernului său, afirmă opozanții premierului ungar.

Un responsabil al publicației a declarat că jurnaliștii care și-au pregătit articole pentru ediția de luni au fost împiedicați să intre în redacție și au primit scrisori în care erau informați de suspendarea publicării ziarului.

"Suntem în stare de șoc, este o lovitură imensă. Desigur, ei vor spune că este o decizie economică, însă acest lucru nu este adevărat", a afirmat jurnalistul sub rezerva anonimatului.

"Este o lovitură enormă pentru jurnalismul de investigație și pentru libertatea presei. Nepszabadsag reprezintă cel mai mare grup de presă de calitate din Ungaria care încearcă să apere libertățile fundamentale, democrația, libertatea de exprimare și toleranța", a mai spus jurnalistul anonim. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră