Libertatea teatrelor a fost limitată în Ungaria

12 Dec 2019 | scris de A.V.
Libertatea teatrelor a fost limitată în Ungaria

Parlamentul ungar, dominat de partidul premierului ultranaţionalist Viktor Orban, a aprobat miercuri o lege care limitează autonomia teatrelor. Legea, care încearcă să influenţeze deciziile artistice, este considerată "ruşinoasă" de opoziţie, relatează stiri.tvr.ro.

Legea, ratificată cu 115 voturi pentru, 53 împotrivă şi 3 abţineri, face distincţie între teatrele finanţate de guvern, de primării şi în mod mixt, potrivit portalului merce.hu, preluat de Agerpres.

Astfel, dacă primăria nu poate asigura toate fondurile necesare pentru finanţarea teatrului, autorităţile locale trebuie să negocieze cu guvernul o finanţare parţială, care include însă şi numirea directorilor.

Primăriile, între care şi cea din Budapesta, trebuie să decidă dacă suportă în totalitate bugetele teatrelor, pentru ca guvernul să nu aibă competenţă în numirea directorilor şi în definirea liniei artistice.

În baza acestei legi se va crea şi un Consiliu Cultural Naţional, care va determina priorităţile în chestiunile culturale şi care va fi format din persoane numite de guvernul Orban.

Textul aprobat miercuri este o versiune atenuată a unui proiect care delega guvernului competenţa numirii în toate cazurile a directorilor de teatru.

Planul original a suscitat proteste virulente, cu o cerere semnată de peste 50.000 de cetăţeni şi o manifestaţie care a reunit luni la Budapesta mii  de persoane.

Pentru a justifica această măsură, partidul lui Orban a citat un caz de hărţuire sexuală în teatrul Katona József, unul din cele mai populare din Capitală, dezvăluit la sfârșitul lunii noiembrie.  Grupul parlamentar al Fidesz, partidul lui Orban, a asigurat că guvernul nu poate continua să sprijine funcționarea "unor teatre hărţuitoare".

Decizia va fi discutată și la Consiliul European de la Bruxelles, Ungaria fiind  în vizorul Comisiei Europene pentru activarea Articolului 7, din cauza legii prin care guvernul vrea să pună control pe teatrele din Ungaria.

Alte stiri din Externe

Ultima oră