Inedit în istoria SUA. Obama devine liderul opoziţiei faţă de Trump

31 Ian 2017 | scris de Radu Popescu
Inedit în istoria SUA. Obama devine liderul opoziţiei faţă de Trump

Într-o ieşire mai puţin uzuală- faimoasa cutumă care interzice foştilor preşedinţi să-i critice pe actualii locatari ai Casei Albe- Barack Obama l-a criticat dur pe Donald Trump pentru decizia de a interzice intrarea în SUA a musulmanilor din şapte ţări.

 

"Faptul că cetățenii își exercită dreptul lor constituțional de întrunire, de mobilizare și de a se face ascultați de aleșii lor corespunde exact cu ceea ce noi vrem să vedem atunci când valorile americane sunt în joc", a declarat purtătorul de cuvânt al fostului preşedinte.

 

Ce surprinde este faptul că aceste critici ale lui Obama apar la doar 11 zile de la predarea mandatului.

 

Mai mult,decalaraţia de presă al fostului preşedinte îl poziţionează ca un lider informal al celor care îl contestă pe Donald Trump.

 

Situaţie inedită în politica americană unde foştii preşedinţi preferă să stea departe de prima linie a dezbaterii civice  dar pe de altă parte toată lumea şi-a reamintit că Obama a promis,imediat după câştigareaa legerilor de către Trump, că va rămîne activ pe scena publică atunci cînd e vorba de valorilor americane.Un fel de a spune că va rămâne activ în politică.

 

De aceea nu e greu de observat că într-o Americă agitată de Trump, Barack Obama simte nevoia să se manifeste public şi să devină un fel de şef al opoziţiei. Dar nu preluând Partidul Democrat-formaţiune aflată în degringoladă după eşecul din alegeri-ci făcîndu-se purtătorul de cuvânt al mişcărilor civice ale corectitudinii politice,mişcări extrem de puternice şi influente în SUA.

 

Aşa că se poate anticipa că Obama va fi cel mai puternic adversar al actualului preşedinte într-o confruntare uimitoare pentru istoria SUA : actualul vs.fostul preşedinte.

Iar Obama,e clar ,vrea să-şi continue cariera politică.

Cît despre Trump e de observat că a deschis prea multe fronturi şi uită că victoria din alegeri nu înseamnă că a câştigat şi puterea.

Mai e de spus că după alegeri a apărut teoria potrivit căreia o uriaşă mişcare de opoziţie,cu Obama în frunte, îl va bloca pe Trump,cel care este considerat,prin ideile sale,un pericol pentru statutul de imperiu al Americii.

Că o fi aşa sau nu e greu de spus dar e de notat faptul că americanii înţeleg şi ei acum cît de greu se menţine democraţia iar istoria,ca să-i recompenseze cu statul de putere dominantă, le mai întinde cîte o capcană. Ca de pildă, Trump.

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră