Încetare a focului între Israel și Hamas, cu supraveghere egipteană

21 Mai 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Încetare a focului între Israel și Hamas, cu supraveghere egipteană

Cabinetul de securitate israelian a aprobat joi o încetare unilaterală a focului cu Hamas în Gaza, potrivit media israeliene. Încetarea focului are la bază o propunere a Egiptului, care a promis că militanţii din Fâşia Gaza vor înceta să mai lanseze rachete dacă Israelul ar recurge la o încetarea focului, scrie editiadedimineata.ro.

Acordul de încetare a focului intră în vigoare de vineri la 02.00. Mişcările islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul islamic au confirmat acordul.

Gruparea islamistă Hamas a revendicat „victoria” în recenta confruntare armată cu Israelul, conform unei declaraţii a unui înalt oficial al mişcării în faţa a mii de persoane adunate vineri pentru a-şi manifesta bucuria în oraşul Gaza după intrarea în vigoare a încetării focului.

Ostilităţile au început pe 10 mai, cu un tir de de rachete al Hamas asupra Israelului în semn de „solidaritate” cu sutele de palestinieni răniţi în ciocnirile cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, unde le-a fost restricţionat accesul.

După aceste atacuri, Israelul a lansat o operaţiune menită să reducă capacităţile militare ale Hamas prin intensificarea atacurilor aeriene asupra Fâşiei Gaza, o enclavă cu o populaţie de două milioane de locuitori aflată sub blocadă israeliană de aproape 15 ani.

La rândul lor, grupările Hamas şi Jihadul Islamic au lansat un număr record de peste 4.300 de rachete asupra Israelului, care are un scut antirachetă ce a făcut posibilă interceptarea a 90% din aceste proiectile.

Dacă armata israeliană a redus capacităţile militare ale Hamas prin uciderea mai multor comandanţi din departamentele tehnic şi de informaţii şi prin distrugerea infrastructurii sale, mişcarea armată islamistă a reuşit în mod simbolic, potrivit analiştilor, să readucă în centrul atenţiei conflictul israeliano-palestinian, scrie agerpres.ro.

Egiptul va trimite două delegaţii la Tel Aviv şi în teritoriile palestiniene pentru a asigura respectarea încetării focului care a fost convenită joi seară de Israel şi de grupările armate palestiniene.

Sursa foto: Ambasada Israelului în România: rachete trase de #Hamas (dreapta) şi interceptorii Iron Dome (stânga). Anas Baba/AFP

Alte stiri din Externe

Ultima oră