În Austria a căzut Guvernul

27 Mai 2019 | scris de Istvan Deak
În Austria a căzut Guvernul

Guvernul cancelarului Sebastian Kurz din Austria a căzut luni în urma unei moţiuni de cenzură votată de partidele de opoziţie, informează presa internaţională. Criza politică din Austria se adânceşte.

Moţiunea de cenzură a fost susţinută de parlamentarii social-democraţi şi ai Partidului Libertăţii (de extremă-dreapta), care s-a aflat în coaliţia de guvernare cu Kurz până în urmă cu o săptămână când liderul său, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, s-a aflat în centrul unui scandal video şi a demisionat.

Kurz a pus capăt alianţei şi a condus un guvern minoritar interimar.

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, trebuie să numească acum un nou cancelar pentru a forma un guvern care să obţină sprijinul parlamentului până la viitoarele alegeri naţionale, ce ar urma să fie organizate în septembrie.

Adoptarea moţiunii de cenzură nu este neapărat o veste proastă pentru Sebastian Kurz, al cărui partid, Partidul Popular austriac (ÖVP) s-a clasat în frunte la alegerile pentru Parlamentul European de duminică, cu circa 35% dintre voturile exprimate, următoarele două partide, SPÖ şi FPÖ aflându-se la distanţă considerabilă, înregistrând o scădere în comparaţie cu legislativele din 2017.

Conform rezultatelor, OVP are un avans semnificativ faţă de Partidul Social Democrat (SPO), care a obţinut 23,4% din voturi şi nu a reuşit să profite de prăbuşirea coaliţiei de centru-dreapta a lui Kurz săptămâna trecută.

Partidul Libertăţii (FPO), de extremă-dreapta, fost partener de coaliţie al OVP, a primit 17,2% din voturi, cu numai 2,5 puncte procentuale mai puţin decât în 2014, în ciuda suspiciunilor de corupţie împotriva liderului său, Heinz-Christian Strache, care au dus la căderea guvernului.

Verzii sunt cotaţi cu 14%, urmaţi de partidul liberal Neos, cu 8,7%, conform unei proiecţii realizate de Institutul SORA, care se bazează pe 100% din voturile la urne numărate şi pe o estimare a voturilor prin poştă, care vor fi numărate luni.

Social-democraţii au anunţat duminică seară că luni vor introduce o moţiune de cenzură împotriva lui Kurz şi a guvernului său, iar luni Guvernul a căzut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră