IMAGINI FABULOASE. Cum arată cel mai scump și mai mare echipament militar din istoria omenirii! (VIDEO)

23 Iun 2017
IMAGINI FABULOASE. Cum arată cel mai scump și mai mare echipament militar din istoria omenirii! (VIDEO)

USS Gerald Ford, așa cum a fost botezat cel mai mare portavion din lume, este cel mai scump și mai mare echipament militar din istoria omenirii.

Nava, care a costat nu mai puțin de 14 miliarde de dolari, a efectuat prima misiune în februarie 2016, când a devenit oficial cea mai mare navă militară care a plutit vreodată pe oceanele lumii, scrie stripes.com. 

Portavionul are peste 350 de metri lungime și cântărește mai bine de 100 de mii de tone.
 
Asamblat în Newport News, Virginia, portavionul este echipat cu cele mai noi tehnologii militare şi necesită un echipaj de aproape două ori mai puţin numeros decât actualele portavioane aflate în uzul Marinei americane.
 
Dimensiunile portavionului permit aflarea simultană pe navă a 75 de avioane militare și permit efectuarea până la 220 de decolări și aterizări pe puntea sa, în fiecare zi.
 
Transportatorul este primul care utilizează forța electromagnetică pentru a lansa avioanele în zbor, în locul sistemelor tradiţionale de catapulte cu aburi. 
 
La bordul său vor staționa avioane de lupta F-35 Strike Fighter, portavionul fiind dotat cu rachete Sea Sparrow care zboară cu o viteză de patru ori mai mare decât cea a sunetului, cu rachete RIM 116 cu rază scurtă de acțiune, dar și cu un super-tun Phalanx CIWS ghidat de un radar.
 
Marina americană preconizează ca până în 2040 să fie dotată cu 10 astfel de portavioane.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră