Obama mai face o tentativă de închidere a închisorii de la Guanatanamo

23 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Obama mai face o tentativă de închidere a închisorii de la Guanatanamo

Preşedintele Obama şi-a expus planul, marţi, la Casa Albă, privitor la acest centru de detenţie, deschis în ianuarie 2002 de George W. Bush, după atentantele de la 11 septembrie 2001. În prezent, sunt 91 de deţinuţi în această închisoare, în care au fost aproape 700 în 2003. Unii dintre ei ar putea fi transferaţi în alte ţări, în săptămânile sau lunile viitoare.  

Dar principalul obstacol este legat de deţinuţii - probabil vreo patruzeci -, consideraţi ca fiind foarte periculoşi pentru a fi puşi în libertate şi a căror inculpare este un extrem de spinoasă. 

Casa Albă doreşte transferul lor într-un loc pe insula Cuba spre pământul american. Dar în Congresul SUA, republicanii se opun cu îndârjire acestei soluţii, aşa încât planul expus marţi ar putea rămâne literă moartă. 

Anul trecut, Pentagonul a trimis o echipă de experţi în unele locuri din SUA, susceptibile de a-i primi pe aceşti deţinuţi cu statut juridic special. Printre locurile unde ar putea fi duşi aceşti deţinuţi sunt Consolidated Naval Brig Charleston (Carolina de Sud), Fort Leavenworth (Kansas) şi închisoarea federală de înaltă securitate Florence (Colorado).

Dacă propunerea va fi blocată în Congres, executivul american ar putea să acţioneze prin decret.

Dar Casa Albă a fost evazivă până acum pe această temă şi marja de manevră juridică a preşedintelui american este incertă şi împărţită între experţi. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră