Important lider jihadist, ucis de un atac aerian al SUA în Siria

04 Oct 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Important lider jihadist, ucis de un atac aerian al SUA în Siria

 

Ahmed Salama Mabrouk, cunoscut și ca Abu Faraj, “a devenit martir în urma unui atac aerian ce a avut loc în vestul provinciei Idlib”, a anunțat luni gruparea jihadistă Jabhat Fateh al Sham.

 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a confirmat informația conform căreia o lovitură aeriana l-a vizat pe Mabrouk, descriindu-l pe acesta ca fiind “unul din cel mai vechi lideri al Qaeda în Siria, care a avut legături cu Osama bin Laden”.

 

Cu toate acestea, oficialii americani “încă evaluează rezultatul” atacului aerian pentru a stabili cu exactitate dacă teroristul a fost ucis, a mai adăugat Cook.

 

Născut în 1956 la Cairo, Mabrouk a fost un renumit membru al Qaeda și comandantul grupării Jabhat Fateh al Sham. Gruparea jihadistăși-a schimbat numele din Jabhat al Nusra după ce aceștia au declarat că au întrerupt orice legatură cu al Qaeda.

 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a mai decalarat că dacă moartea lui Mabrouk “se confirmă, aceasta va întrerupe și degrada coordonarea dintre superiorii al Qaeda și extremiști.”

 

Jabhat Fateh al Sham s-a disociat de gruparea “mamă” al Qaeda în iulie, aceasta mișcare fiind interpretată de cătreanaliști drept o încercare de a reduce presiunea militară venită din partea Rusiei și a Statelor Unite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră