100.000 de euro recompensă! Germania a lansat vânătoarea: un tunisian este noul suspect în atacul de la Berlin

22 Dec 2016 | scris de Istvan Deak
100.000 de euro recompensă! Germania a lansat vânătoarea: un tunisian este noul suspect în atacul de la Berlin

Să fie această pistă cea bună? Poliţia germană, care a lansat o adevărată vânătoare, de marţi, pentru găsirea autorului atacului de la Târgul de Crăciun soldat cu 12 morţi, caută acum un tunisian de 24 de ani.

A fost emis un mandat european de urmărire generală pe numele de Anis Amri, potrivit Parchetului antiterorist german.

Atacul cu camion a fost revendicat de ISIS. Anis Amri, care a folosit de-a lungul timpului şapte nume diferite, variante ale numelui său, trei naţionalităţi diferite, are 24 de ani, 1,78 metri şi circa 75 de kilograme. „Ar putea fi periculos şi înarmat”, se arată în comunicatul poliţiei, care precizează că se oferă o recompensă de 100.000 de euro pentru prinderea lui.

Suspectul ar fi fost identificat după un document de identitate găsit în camionul ucigaş. Este vorba despre un document remis unui imigrant a cărui solicitare de azil a fost respinsă, fără ca acesta să poată fi expulzat.

Documentul a fost eliberat în aprilie 2016 în districtul Cleves, în apropierea frontierei olandeze, în Rhenania de Nord-Westphalia.

Bărbatul era suspectat, înaintea atacului de la Berlin, că ar pregăti un atentat, a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere. „Este vorba despre un individ considerat drept periculos, pe care serviciile de securitate îl ştiau şi care aparţine scenei islamisto-salafiste”, a precizat deputatul Stephan Mayer, specialist în chestiuni de securitate.

 

 

 

Se pare că suspectul se afla şi în atenţia agenţiilor de securitate americane, potrivit unor oficiali din SUA, citaţi de The New York Times.

El ar fi făcut căutări online despre producerea de bombe şi ar fi comunicat cu ISIS cel puţin o dată, via Telegram Messenger, au declarat sursele citate. Suspectul se afla pe lista persoanelor a căror intrare în SUA era interzisă, au mai declarat sursele citate, care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

În Tunisia, o unitate a brigăzii antiteroriste interoghează acum familia suspectului”, a declarat marţi un reprezentant al securităţii tunisiene, precizând că este vorba despre rude care locuiesc în Ouslatia, în centrul ţării.

Confirmând o informaţie a presei germane, acesta a precizat că suspectul a emigrat în Italia în 2012, iar ulterior a mers în Germania, în iulie 2015.
Anis Amri s-a născut în 1992 în Tataouine, potrivit Der Spiegel. El s-ar fi prezentat sub cel puţin şapte identităţi, potrivit mandatului de urmărire generală. Numele ar fi Ahmed Zaghloul, Anis Amir, Ahmad Zarzour, Ahmed Almasri sau Mohamed Hassa. El se prezenta şi de naţionalitate diferită: ba egipteană, ba tunisiană, ba libaneză.

Potrivit informaţiilor tabloidului Bild, ale revistei Der Spiegel şi ale cotidianului Allgemeine Zeitung, el era deja în atenţia serviciilor de securitate, fiind bănuit de legături cu ISIS.

Suspectul urma să fie expulzat după respingerea cererii sale de azil, dar Tunisia a negat iniţial că acesta ar fi tunisian, potrivit ministruluiThomas de Maiziere, şi deci a refuzat orice expulzare pe teritoriul său.

Tunisia nu a recunoscut naţionalitate sa decât miercuri, şi a furnizat un document de călătorie care permite expulzarea sa, dar nu este vorba decât de o coincidenţă cronologică.

Presa germană precizează că suspectul frecventa un islamist radical, Ahmad Abulaziz Abdullah. Acest irakian, cunoscut sub numele de Abu Walaa, a fost arestat luna trecută pentru rolul său în recrutarea de combatanţi pentru ISIS. Potrivit Bild, Anis Amri ar fi încercat să recruteze complici, acum mai multe luni, pentru comiterea unui atentat.

Poliţia germană a precizat că analizează aucm peste 500 de indicii, printre care şi urme de ADN găsite în camion, imagini de la camerele de videosupraveghere şi declaraţii diverse. Potrivit postului RBB, suspectul ar putea fi rănit. Poliţia a efectuat căutări şi în spitalele din regiune, în cadrul acestei operaţiuni ample.

Potrivit presei locale germane, circa 150 de poliţişti au percheziţionat un cămin de refugiaţi din localitatea Emmerich, în vestul ţării, unde tunisianul a locuit în trecut.

Autorităţile locale din Berlin au anunţat că 12 persoane sunt încă sub tratament din cauza rănilor grave suferite din cauza camionului intrat în mulţimea adunată la Târgul de Crăciun. Printre acestea, sunt şi persoane în stare critică. În urma atacului, 12 persoane au fost ucise şi 48 rănite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră