Prioritate zero:cucerirea oraşului Raqqa,"capitala" Statului Islamic

21 Oct 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Prioritate zero:cucerirea oraşului Raqqa,

Secretarul de stat adjunct american Anthony Blinken a declarat vineri că, după ofensiva pentru înlăturarea jihadiștilor grupării Stat Islamic din orașul irakian Mosul, este "absolut necesar" ca coaliția internațională să recucerească Raqqa, "capitala" SI din Siria, relatează AFP,scrie agerpres.ro.

'Avem înaintea noastră un moment de oportunitate și de urgență, cu Mosul, dar și cu Raqqa. Avem șansa de a recuceri acest 'califat geografic', de a elimina acest califat. (...) Trebuie să facem aceste lucru, Mosul în Irak și Raqqa în Siria', a declarat Blinken pentru postul de radio francez RTL.

'După Mosul, se va vedea Raqqa, este absolut necesar. Urgența este Raqqa, din acest oraș Daesh plănuiește atacurile externe. Raqqa este adevărata capitală a SI', a adăugat numărul doi al diplomației americane, estimând că autoritățile franceze au mare dreptate să insiste asupra părții siriene a luptei antijihadiste.

Președintele francez François Hollande și șeful diplomației Jean-Marc Ayrault au subliniat în mai multe rânduri în ultimele zile necesitatea de a pregăti bătălia pentru recucerirea Raqqa, de unde au fost plănuite unele din atentatele care au îndoliat Franța în ultimul an.

Pe de altă parte, SUA nu au făcut niciodată un mister din faptul că prioritatea lor este Irakul.

Ofensiva forțelor irakiene sprijinite de coaliția internațională anti-SI pentru alungarea jihadiștilor din Mosul a intrat vineri în cea de-a cincea zi.

Potrivit lui Anthony Blinken, rămân între '5.000 și 6.000 de jihadiști încrâncenați' în Mosul, care 'au avut timp să-și pregătească apărarea'.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră