Preşedintele Lituaniei: Transferul rachetelor Iskander în Kaliningrad, o mișcare agresivă împotriva Europei!

18 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
Preşedintele Lituaniei: Transferul rachetelor Iskander în Kaliningrad, o mișcare agresivă împotriva Europei!

Prezența acestor rachete în Kaliningrad, enclavă rusă între Lituania și Polonia, înseamnă că NATO va trebui să coopereze în domeniul securității cu state precum Suedia și Fnlanda, a precizat șefa statului lituanian.

"Dat fiind faptul că rachetele Iskander nu sunt echipamente defensive, ci ofensive, acest lucru înseamnă că este vorba de o demonstrație agresivă și deschisă de forță, o agresiune nu doar împotriva statelor baltice, ci a capitalelor Europei", a spus Grybauskaite într-o conferință de presă după o întâlnire cu omologul său finlandez Sauli Niinisto.

La începutul lunii octombrie, Rusia a început să desfășoare în Kaliningrad rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare. Ministerul rus al Apărării anunța atunci că motivul desfășurării acestor rachete, a căror rază de acțiune este de 500 de kilometri, s-a făcut în cadrul unor exerciții de rutină.

NATO a criticat dur Rusia pentru amplasarea sistemului de rachete în enclava sa Kaliningrad, aflată între Lituania și Polonia, ambele membre ale NATO.

Citește și: AVERTISMENT. General polonez: Rusia ar putea ATACA în câteva luni!

La sfârșitul săptămânii trecute, general colonelul (în rezervă) Vladimir Șamanov, președintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat, a declarat într-un interviu acordat televiziunii publice ruse că sistemele sistemele de rachete Iskander vor fi orientate asupra instalațiilor antirachetă din Europa.

Rachetele Iskander în regiunea Kaliningrad "vor fi îndreptate în primul rând împotriva acelor obiective care perturbă echilibrul de forțe și care au fost instalate sau urmează să fie amplasate în viitorul apropiat în cadrul așa-numitului scut de apărare antirachetă", a declarat Șamanov, conform delfi.lt.

Fostul gereal rus a precizat însă că desfășurarea acestor sisteme de rachete nu încalcă acordurile încheiate între fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov și fostul președinte american Ronald Reagan.

"Acestea sunt niște arme extrem de eficiente, în deplină concordanță cu parametrii stabiliți de acordurile privind rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune", a explicat fostul comandant al trupelor aeropurtate ale Rusiei.

Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către Gorbaciov și Reagan, le interzice Rusiei și Statelor Unite să producă, testeze și să desfășoare rachete balistice și de croazieră la sol, cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 km.

Conform datelor oficiale, versiunea Iskander-M, amplasată cu o săptămână în urmă în Kaliningrad, are o rază de acțiune de circa 500 km.

Alte stiri din Externe

Ultima oră