Bruxelles-ul sub ATAC TERORIST, TREI EXPLOZII în capitala Europei: cel puțin 32 de morți (VIDEO)

22 Mar 2016 | scris de Cristi Semeghin
Bruxelles-ul sub ATAC TERORIST, TREI EXPLOZII în capitala Europei: cel puțin 32 de morți (VIDEO)

 

15:46 Le Monde: Franța și Belgia, suferința e comună

15:06 Editorial Le Soir: Toate astea urmau să se întâmple, era obligatoriu să se întâmple

"Ambulanțe, mașini de pompieri, dube de poliție, mașini fără însemne oficiale, dar cu lumini de avertizare, albastre, pornite, din toate urlă sirenele. Oamenii se opresc, privesc, uluiți: ochii lor sunt goi.
Știu că tot ceea ce văd este aievea. Știu că toate astea urmau să se întâmple, era obligatoriu să se întâmple. Deasupra a tot și toate este o tristețe infinită, care pare să se infiltreze din pietrele pavajului și se prelinge pe trotuare".
Beatrice Delvaux, redactor șef al cotidianului belgian Le Soir14:40 Imagini din aeroportul din Bruxelles, imediat după explozii

 

12:48 Premierul Belgiei: "Ceea ce ne temeam, s-a întâmplat"

Într-o conferință de presă, prim-ministrul belgian, Charles Michel, a făcut un apel la calm și solidaritate, confirmând natura teroristă a atentatelor producerea atentatelor, pe care le-a descris drept un "moment tragic".  "Trebuie să facem față acestei situații în solidaritate, uniți, împreună", a declarat premierul belgian calificând atentatele drept " o lașitate de o violență oarbă".

___________________________________

12:33 Atentatele nu au fost revendicate, dar sunt comentate online de suporterii Statului Islamic

Până în acest moment atentatele cu bombă petrecute în această dimineață în capitala Uniunii Europene nu au fost revendicate de către o grupare teroristă. Totuși, în media online, sub hashtag-ul #Brusselsonfire, susținătorii Statului Islamic își manifestă entuziasmul pentru agresiunea comisă. 

Experții în securitate sunt de părere că dacă atacurile teroriste au fost organizate de Statul Islamic, este de așteptat ca acesta să întârzie revendicarea lor, până la finalizarea operațiunii, i.e. nu sunt planificate alte atacuri sau/și atentatorii au reușit să fugă sau sunt morți.

Pe de altă parte, s-a remarcat faptul că susținătorii al-Qaeda sunt inactivi în media socială.
___________________________________

12: 06 Putin condamnă atacurile de la Bruxelles

"Președintele condamnă aceste acte barbare și își exprimă condoleanțele sale poporului belgian asigurându-l pe Regele Philippe de absolută solidaritate în aceste ore dificile", a declarat președintele rus, Vladimir Putin, printr-un comunicat de presă prezentat de purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov.

"Pe măsură ce tot mai multe vieți sunt pierdute în atacuri teroriste, oamenii realizează faptul că politica dublului standard în ceea ce privește organizațiile teroriste este pe un drum fără întoarcere", a declarat și purtătorul ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.
___________________________________

11: 57 Exploziile de la aeroport, produse de un atac sinucigaș

Procurorul federal belgian a confirmat faptul că exploziile produse la aeroportul Zaventem au fost rezultatul unui atac sinucigaș, alte trei centuri explozive, nedetonate, fiind găsite de forțele de securitate care au curățat perimetrul.
___________________________________

11:43 Aeroportul din Bruxelles închis până mâine dimineață

Aeroportul din Bruxelles a fost închis până mâine dimineață, la ora 6, toate zborurile fiind anulate. Aeronavele ce se aflau în zbor și care trebuiau să aterizeze pe aerportul Zaventem au fost deturnate către aeroporturile din Paris și Frankfurt.
___________________________________

11:27 Populația avertizată să evită deplasările

Premierul belgian, Charles Michel, a avertizat populația să rămână în case și să evite pentru moment orice fel de deplasare. Premierul belgian și membrii guvernului pe care îl conduce au fost transportați la o locație necunoscută, sigură, sub protecția forțelor speciale, de unde controlează acțiunile celulei de criză constituite în urma atentatelor comise în Bruxelles. Charles Michel urmează să susțină în scurt timp o conferință de presă.
___________________________________

11:19 Trenurile Eurostar, cu destinația Bruxelles, suspendate

Eurostar a anulat, pe termen nedefinit, toate trenurile companiei care urmau  care urmau să soseasă sau să plece din terminalul Bruxelles.

 ___________________________________

Două deflagrații au avut loc pe aeroportul Zaventem din Bruxelles

 

 

Posted by Jef Versele on Tuesday, March 22, 2016

Două deflagrații au avut loc pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, în zona terminalelor de plecare,  la puțin timp după ora 8, ora locală. 

Media belgiană informează că în aceste momente aeroportul a fost închis traficului și că persoanele prezente sunt evacuate.

Incidentul s-a produs chiar în timp ce capitala belgiană se afla în alertă antiteroristă, după reținerea, vineri, a principalului suspect al atacurilor din noiembrie de la Paris, Salah Abdelslam.

"Zgomotul a fost foarte puternic, am simțit clădirea mișcându-se. De asemenea au produs fum și praf. Îndreptându-mă către locul exploziei, am întâlnit oameni amețiți și șocați", relatează de la fața locului Alex Rossi, corespondentul Sky News.

Guvernul belgian a confirmat existența victimelor dar nu făcut precizări asupra numărului acestora.

Agenția de presă belgiană - Belga News - informează că există martori care precizează că înaintea exploziilor s-au auzit focuri de armă și strigăte în limba arabă.

bruxelles explozie aeropor1

bruxelles explozie aeroport

__________________

O altă explozie s-a produs în Bruxelles, în stația de metrou Maalbeck, în apropierea sediilor instituțiilor europene

evacuare metrou bruxelles

Imagine surprinsă în zona exploziei produse la stația de metrou Maalbeck (Twitter)

bruxelles explozie metrou

________________

Fiica lui Mircea Rednic se afla pe aeroport în momentul exploziei!

"Am auzit la telefon explozia. Au fost două explozii. Luana a luat-o la fugă. Au fost preluați de cei de la securitate și au fost băgați într-o cameră, culcați. Au stat cam 15 minute și acum sunt pe pistă. E un haos, au căzut tavanele, e fum. Fiica mea e speriată, dar era în regulă. I-au evacuat din aeroport pe nu știu ce tunele, i-au dus pe pistă. Am încercat să mai vorbesc cu ea, dar n-am mai reușit", a declarat Mircea Rednic într-o intervenție telefonică la RTV - MAI MULTE DETALII AICI -

Citește și

Planurile ISIS, descoperite de Anonymous. Care sunt țintele vizate de teroriști

 

Teroare la metroul Bruxelles. Imagini din tunel, după explozii (VIDEO)

Momentul producerii unei explozii în aeroportul din Bruxelles (VIDEO)

articol în curs de actualizare

Alte stiri din Externe

Ultima oră