Exercții NATO de amploare în Cehia

30 Aug 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Exercții NATO de amploare în Cehia

Manevrele, ce implică mobilizarea a 1500 de militari, poartă denumirea de Ample Strike 2016 și au ca scop îmbunatațirea coordonării dintre controlorii aerieni și echipajele aeronavelor ce vor efectua lovituri asupra țintelor de la sol. Aeronavele implicate vor decola de la baze din Regatul Unit, Germania, Ungaria, precum și din Republica Cehă.

"Avioanele ce vor veni de la baze din exteriorul țării nu vor purta armament. Cele ce vor opera de pe teritoriul ceh vor fi înarmate cu tunul de bord", a declarat pentru presa locală coordonatorul exercitiului, colonelul Zdenek Bauer din cadrul forțelor aeriene cehe.

Forțele cehe contribuie la exercițiu cu 10 elicoptere și avioane, incluzând aparate precum L-159 ALCA, L-39 Albatros, SAAB 39 Gripen, Mi-24/35 și Mi-17. Forțele străine vor fi reprezentate de avioane L-39 din Lituania, aeronave PC-9, Learjet și Tornado din Germania, Su-22 din Polonia, SAAB-39 Gripen din Ungaria și RS-9 din Slovenia. Forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii sunt și ele prezente cu elicoptere de atac AH-64 Apache, avioane de realimentare în zbor KC-135R precum și cu bombardiere B-1 și B-52.

Exercițiul Ample Strike 2016 are loc între 30 august și 20 semptembrie și face parte din o lungă serie de exerciții oraganizate de Cehia începand cu anul 2003.

Alte stiri din Externe

Ultima oră