UPDATE. Elveţia limitează accesul muncitorilor români şi bulgari. Reacţia Comisiei Europene

10 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Elveţia limitează accesul muncitorilor români şi bulgari. Reacţia Comisiei Europene

Guvernul elveţian a anunţat miercuri că va limita temporar numărul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii, după ce în ultimele luni s-a confruntat cu un val de muncitori din cele două ţări, relatează AP. Comisia Europeană regretă decizia Elveţiei.

Decizia de miercuri a Consiliul Federal invocă un acord încheiat între Elveţia şi UE care permite, în general, dreptul la muncă şi liberă circulaţie, dar care poate fi limitat în funcţie de numărul persoanelor care intră în Ţara Cantoanelor. Elveţia nu este membră a UE. 

Cetăţenii români şi bulgari au obţinut accesul în Elveţia în iulie. anul trecut. Dar, după un val de muncitori români şi bulgari, veniţi mai ales pentru munci sezoniere în domeniul construcţiilor, Consiliul Federal a decis limitarea imigraţiei din cele două ţări la 996 de persoane până în anul următor. În Elveţia se înregistrează o rată a şomajului relativ scăzută. 

UPDATE

Comisia Europeană a declarat miercuri că regretă decizia Elveției de a limita accesul cetățenilor bulgari și români pe piața muncii pentru următoarele 12 luni.

"Astăzi,Consiliul Federal a decis să invoce clauza care permite limitarea cantitativă a liberei circulații a persoanelor în cazul noilor permise de ședere pe termen lung pentru cetățenii Bulgariei și României", a spus purtătorul de cuvânt, conform Reuters.

"Protocolul la Acord prevede posibilitatea de a utiliza această clauză pentru o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a protocolului, așa cum s-a făcut în trecut pentru alte state membre. Comisia regretă această decizie în lumina tendinţei generale de scădere a numărului permiselor de ședere solicitate de cetățenii UE ", a spus ea.

Libera circulație a lucrătorilor între Elveția și Uniunea Europeană este în mare măsură garantată prin acorduri bilaterale, deși o așa-numită "clauză de salvgardare" permite limite precum cele adoptate de Elveția în cazul în care numărul persoanelor care sosesc în această ţară depășește un anumit nivel.

UPDATE

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a adresat o interpelare Comisiei Europene cu privire la reintroducerea de către Elveția a restricțiilor temporare pe piața muncii pentru cetățenii români și bulgari, el solicitând implicarea urgentă a executivului european în verificarea acestei situații, potrivit agerpres.ro.

Restricțiile temporare pe piața muncii reintroduse de Elveția pentru cetățenii români și bulgari reprezintă un gest nedrept și un semnal de neîncredere transmis de acest stat către România, Bulgaria și Uniunea Europeană deopotrivă, consideră eurodeputatul Victor Negrescu, potrivit unui comunicat PSD transmis miercuri seară.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră