Elveţia îşi va redeschide frontierele pe 15 iunie, mai devreme decât era prevăzut

05 Iun 2020 | scris de A.V.
Elveţia îşi va redeschide frontierele pe 15 iunie, mai devreme decât era prevăzut

Elveţia a decis vineri să-şi redeschidă pe 15 iunie, mai devreme decât era prevăzut, frontierele cu toate ţările Uniunii Europene, informează AFP citată de Agerpres.

Guvernul elveţian a anunţat la mijlocul lui mai că intenţionează să redeschidă frontierele pe 15 iunie cu Austria, Germania şi Franţa și a făcut publică după câteva zile şi intenţia de a restabili până cel târziu la 6 iulie libera circulaţie a persoanelor şi libertatea de deplasare cu toate ţările din spaţiul Schengen.

Însă Italia a decis să ridice restricţiile de intrare în frontierele interne ale spaţiului Schengen cu vecinii săi pe 3 iunie şi a cerut reciprocitate de la ţările vecine.

Până acum, cererea Italiei a fost respinsă de autorităţile elveţiene, care au estimat chiar marţea aceasta că "este prea devreme pentru ridicarea controalelor" cu Italia.

După trei zile şi "dat fiind actuala situaţie epidemiologică", guvernul elveţian a estimat că restricţiile de intrare vor putea fi ridicate pe 15 iunie pentru toate ţările din UE şi pentru Regatul Unit, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Această decizie a urmat unei "conferinţe video informale a miniştrilor de interne ai statelor Schengen, care a avut loc vineri", a precizat guvernul elveţian într-un comunicat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră